Spajić: Želimo da 2026. budemo spremni za ulazak u EU; Mi smo i geopolitički i ekonomski orjentisani ka Zapadu

Radio Titograd

09.05.2024, 20:15h

2 min

Iz perspektive Vlade 2026. je bitna za Crnu Goru jer do tada želimo da završimo obaveze prema Evropskoj uniji i da budemo spremni za ulazak, a onda čekamo politički signal naredne dvije godine za tako nešto, poručio je u intervjuu povodom Dana Evrope premijer Milojko Spajić.

On je građanima čestitao 9. maj. – Dan Evrope  i kazao da je ovaj datum bitan jer Crna Gora baštini antifašističku tradiciju kao malo koja država u Evropi.

“Dan Evrope je simboličan događaj koji nas usmjerava u pravom pravcu. Mi mo sledeća buduća članica EU, a to ne kažem ja, to je svima jasno i to kažu zvaničnici sa najviših nivoa država članica i EK i to je fakat koji smo uspjeli da nametnemo u proteklih pola godine. Kada je u pitanju datum postoje zvaničnici koji pominju čak 2026. godinu i to je dijapazon mogućnosti koji je pred nama”, naveo je Spajić.

Kaže da je Bundestag kao jedna od najkonzervativnijih institucija što se tiče proširenja koja je bila bauk za sve buduće članice upravo nama predvidjela najambiciozniji datum.

“Onda je jasno koliko je Crna Gora uspjela da probije sve barijere u EU. Puno je zadataka, ne plašimo se rada i kada sam se vidio za komesarom Johanesom Hanom koji je sada zadužen za budžet, on mi je kazao da je Crna Gora ranije, u njegovo vrijeme, imala zadatke na nivou A4 papira, a sada je to drugačije, imamo više obaveza koje smo za kratko vrijeme uspjeli da završimo u odnosu na svoje prethodnike”, naveo je Spajić.

Na konstataciju novinarke da su potrebne dvije godine za ratifikaciju i pitanje imamo li dovoljno kapaciteta da zatvorimo sva poglavlja, Spajić ambicizno navodi da je 2026. godina iz njihove perspektive jako bitna.

“Jer do tada želimo da završimo obaveze prema EU i da budemo spremni za ulazak u EU  i onda čekamo taj politički signal, a treba dvije godine da se sve to riješi. Ako se zvijezde poklope možda možemo i ranije da dobijemo zeleno svijetlo ali ne treba prejudicirati i na nama je da damo rezultate i to će se vrednovati. Nije istina da oni ne vrednuju rezultate, naprotiv”, kategoričan je Spajić.

Na pitanje da li je trebalo da se desi rat u Ukrajini da bi se shvatilo koliko je stabilnost Zapadnog Balkana bitna za stabilnost EU, kazao je da je 80 odsto EU za proširenje bilo spremno i ranije ali da je bilo 20 odsto “nevjernih Toma”.

“Koji su bili razočarani rezultatima Zapadnog Balkana, imali su konzervativniji stav. Tu nije Ukrajina samo u pitanju nego i rezultati sa naše strane su pokazali da se vrijedi boriti. Smiješno je da je Crna Gora u centru Evrope, a da smo dugo vremena bili odsječeni ekonomski potpuno od iste te Evrope. Nama su infrastrukturu finansirale zemlje koje su van EU. Turisti su nam takođe bili iz dalekih zemalja, ekonomija nam je bila kao da smo u Centralnoj Aziji. Ne možete održati diskrepancu da politički gledate u Brisel, a ekonomski prema Istoku. Mi smo i geopolitički i ekonomski orjentisani ka Zapadu pripadamo mu i dio smo njega”, zaključuje Spajić.

Izvor: rtcg.me

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

10:16h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:07h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:04h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:01h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 09:12h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 08:53h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 08:48h

Skip to content