Spajić u nepročitanom odgovoru Vukoviću: Nije počela procedura izmjene Zakona o državljanstvu, niti je Vlada raspravljala o tom pitanju

Radio Titograd

01.07.2024, 18:40h

2 min

Premijer Milojko Spajić rekao je da nije započeta procedura niti je Vlada raspravljala o izmjeni Zakona o državljanstvu i izmjeni Ustava u dijelu državljanstva.

Odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Ivana Vukovića, Spajić je ustvrdio da ništa neće biti urađeno suprotno pravnom sistemu, odnosno bez potrebne većine.

Vladina Služba za odnose sa javnošću poslala je medijima odgovore Spajića na pitanja poslanika, iako Premijerski sat danas nije održan.

Posjetimo, poslanici DPS-a blokirali su govornicu ne dozvoljavajući ponižavanjem parlamenta i održavanje Premijerskog sata, pa je predsjednik parlamenta Andrija Mandić zaključio sjednicu i najavio održavanje novog Premijerskog sata.

Ivan Vuković je Spajića pitao da li je Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo izmjene Zakona o državljanstvu i izmjeni Ustava u dijelu državljanstva

“Izašli ste sa predogom o izmjeni Zakona o državljanstvu i izmjeni Ustava u dijelu državljanstva…Da li se o tome već raspravljalo na Vladi, da li je urađena odgovarajuća stručna analiza prije nego što ste najavili intervencije u tako značajnoj oblasti, i da li imate bilo kakav pisani dokument u formi Nacrta izmjene zakona, zapisnika ili dokumenta koji potvrđuje da se na nivou resora, Vlade ili nekog vladinog tijela na ovu temu raspravljalo?“, pitao je Vuković.

U odgovoru Spajić kaže da nije „izašao sa predlogom o izmjeni Zakona o državljanstvu“ kako to Vuković sugeriše u pitanju, već je na konferenciji za medije koja je bila posvećena potpuno drugoj temi, na novinarski upit u najkraćem iznio svoj stav o ovom pitanju.

“Dakle, vrlo egzaktno – niti sam ‘izašao’ niti sam inicirao izmjene Zakona i ovu temu u javnom i političkom diskursu. Jedino sam, kao građanin i kao premijer iznio svoje mišljenje na koje (valjda) imam i pravo. Stoga sada evo i najprecizniji odgovor na Vaše poslaničko pitanje – nije započeta procedura niti je Vlada raspravljala o ovom pitanju“, rekao je Spajić.

U odgovoru ocjenjuje da se otvorila vrlo bitna tema koja još jednom ima za cilj diskreditaciju 44. Vlade ili njega lično i demantuje nekoliko „glavnih dezinformativnih narativa koji se plasiraju poslednjih dana”.

Navodi da Vlada ne radi na izmjeni Zakona o crnogorskom državljanstvu, a netačno je i da će parlamentarna većina mijenjati Zakon suprotno Ustavu, a onda će Ustavni sud poništiti uslov od 10 godina za biračko pravo, čime će svi noviprimljeni državljani steći pravo glasa za dvije godine.

“Pokret Evropa sad kao dio parlamentarne većine nikada neće podržati nijedno rješenje suprotno Ustavu“.

Kako je kazao pitanje dvojnog državljanstva neće se rješavati bilateralnim Sporazumom sa Srbijom, a netačno je i da Vlada ignoriše Ustav, do izbornog inženjeringa preko izmjena Zakona.

“Jasno sam saopštio koji bi bili uslovi za izmjenu Zakona kako bi se spriječio izborni inženjering. Još jasnije iz mog Kabineta je pojašnjeno da to nije moguće bez svih zaštitnih mehanizama, pa i Ustavnih promjena. Imajući to u vidu još jednom poručujem – ništa neće biti urađeno suprotno pravnom sistemu, odnosno bez potrebne većine“, naveo je Spajić.

Izvor:antenam.net

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 11:10h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:28h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:25h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:20h

Skip to content