Spajić sjutra sa predstavnicima Sindikata prosvjete

Radio Titograd

19.02.2024, 21:50h

< 1 min

Premijer Milojko Spajić kao i predstavnici ministarstava prosvjete i finansija prisustvovaće sjutra u 17 časova sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete. To je Portalu RTCG saopštio predsjednik Sindikata Prosvjete Radomir Božović.

Do novog susreta predstavnika Vlade i Sindikata prosvjete dolazi nakon danas započetog štrajka prosvjetnih radnika. Prethodno je sastanak bio zakazan za srijedu.

Nastava je danas bila obustavljena u 138 vaspitno-obrazovnih ustanova u Crnoj Gori, saopštili su iz Sindikata prosvjete.

U nekim ustanovama nastava je izvođena djelimično, sa malim brojem zaposlenih koji nijesu u štrajku.

Božović je kazao da je nastava danas bila obustavljena i pored, kako je naveo, neviđenih pritisaka i zastrašivanja prema prosvjetnim radnicima koji su u štrajku.

Sa druge strane,resorno ministarstvo obavijestilo je javnost da su poštujući važeću zakonsku regulativu i preduzimajući radnje iz svoje nadležnosti, Zaštitniku imovinsko pravnih interesa Crne Gore uputili zahtjev za pokretanje postupka za utvrđivanje nezakonitosti štrajka u organizaciji Sindikata prosvjete Crne Gore, a sve sa ciljem iniciranja postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici.

Članom 31 Zakona o štrajku, propisano je da postupak za utvrđivanje nezakonitosti štrajka može da pokrene poslodavac, odnosno reprezentativno udruženje poslodavca, reprezentativni sindikat ili štrajkački odbor. Stavom 2 istog člana, propisano je da o Zahtjevu za utvrđivanje nezakonitosti štrajka, odlučuje nadležni sud, u roku od 5 dana od dana podnošenja zahtjeva. Naglašavamo da Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Vlada Crne Gore ostaju otvorene za dijalog i pronalaženje kompromisnog i održivog rješenja, ali i da su, s druge strane, institucije dužne da sprovode aktivnosti koje su normativno propisane u djelokrugu njihovog rada”, navode u saopštenju Ministarstva.

Izvor: rtcg.me

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

Skip to content