Spajić sa direktorom Transportne zajednice: Vrijeme za bolju saobraćajnu povezanost regiona

Radio Titograd

12.11.2023, 10:49h

2 min

Foto:Gov.me

Premijer Milojko Spajić sastao se sa direktorom Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matejem Zakonjšekom sa kojim je razgovarao o projektima saobraćajne infrastrukture koji će, kako su se saglasili, ojačati veze Crne Gore sa regionom i Evropom.

Na tom putu Transportna zajednica će biti pouzdan partner Crnoj Gori.

„Računajte na to da će Transportna zajednica raditi ruku pod ruku sa Vladom Crne Gore na postizanju pune integracije saobraćajne mreže Crne Gore u mrežu Evropske unije i to na temelju najviših standarda u ovoj oblasti. Podržaćemo Vas u realizaciji infrastrukturnih projekata koji će unaprijediti povezanost unutar Crne Gore ali i prema svim vašim susjedima“, poručio je Zakonjšek.

Spajić je upoznao sagovornika sa planovima na jačanju saobraćajne infrastrukture sa akcentom na nastavak izgradnje auto puta te sa projektima u oblasti željezničkog i aviosaobraćaja.

„Geografska pozicija Crne Gore je naša komparativna prednost i moramo početi da valorizujemo taj resurs. Vrijeme je za bolje saobraćajne veze sa regionom. Gradimo partnerstva sa susjedima i evropskim partnerima za bolju saobraćajnu povezanost i zajednički rast“, poručio je premijer.

U tom kontekstu sagovornici su ocijenili da je potrebno pripremiti projekte za povlačenje sredstava koja su na raspolaganju Crnoj Gori u okviru Plana rasta Evopske unije (Growth plan).

Zakonješek je ponudio podršku Transportne zajednice u domenu potpune usaglašenosti zakonodavstva Crne Gore u oblasti saobraćaja sa pravnom tekovinom Evropske unije.

Sastanku prisustvovao i ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

O Transportnoj zajednici

Transportna zajednica (TZ) predstavlja međunarodnu organizaciju osnovanu sa ciljem razvoja saobraćajne mreže između Evropske unije i zemalja Jugoistočne Evrope čiji članovi su Evropska unija i šest zemalja Zapadnog Balkana – Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija.

Transportna zajednica je osnovana Ugovorom o osnivanju TZ potpisanim 12. jula 2017. godine u Trstu, a njegova svrha jeste da se pravila, principi i politike EU za transportno tržište prošire na Zapadni Balkan kroz pravno obavezujući okvir. Ugovor se primjenjuje u području drumskog, željezničkog, unutrašnjeg vodnog i pomorskog saobraćaja, sa ciljem razvoja transportne mreže između EU i šest zemalja Zapadnog Balkana.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2,

15:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:44h

Skip to content