Spajić priznao da ima državljanstvo Srbije, sad tvrdi da je podnio zahtjev za otpust ali ne pokazuje papire

Radio Titograd

17.02.2023, 07:51h

9 min

Foto:Evropa sad

Iako se u video obraćanju žalio da je prošao kroz „trnje i spletke jedne ozbiljne mašinerije“, Spajić je svjesno izbjegao da pruži odgovore na važna pitanja. Kako je mogao imati državljanstvo Srbije, zemlje u kojoj, kako tvrdi, nikada nije živio, a u kojoj ima upisana čak dva prebivališta? Još intrigantnije: da li je Milojko Spajić, kada je bio izabran za ministra finansija u 42. Vladi Crne Gore prevarno ukrio podatak da ima srpsko državljanstvo što bi ga onemogućilo, po slovu Ustava Crne Gore, da bude javni funkcioner?

Nakon što je juče Pobjeda objavila srpski pasoš lidera Pokreta „Evropa sad“ Milojka Spajića, koji dokazuje da on ima državljanstvo Srbije, bivši ministar je, za razliku od istupa u prethodnom periodu kada je tvrdio suprotno, priznao da ga ima i ustvrdio da je podnio zahtjev za otpust iz državljanstva susjedne zemlje, kao i da je odjavio prebivalište u Beogradu, ali nije objavio dokumenta koji potvrđuju njegove riječi.

Dokument koji je Republička izborna komisija proslijedila Državnoj izbornoj komisiji Crne Gore potvrđuje da je Spajić imao prebivalište u Beogradu do 10. februara ove godine.

Nakon što je Pobjeda objavila fotografiju srpskog pasoša koji je Spajiću izdat 22. februara 2019. godine, sa adresom prebivališta Zvezdara, Beograd, Ulica Veselina Čajkanovića 025, Spajić je zakazao specijalno video obraćanje javnosti.

„U SRBIJI NIJESAM ŽIVIO“

Umjesto da obrazloži zbog čega ranije, u nekoliko navrata, nije odgovarao istinito na pitanja o prebivalištu i državljanstvu, Spajić je u video obraćanju ponovio – ,,da u Srbiji nije nikada živio“!

Umjesto tog pojašnjenja, Spajić je prvo u video obraćanju, a potom i odgovarajući na pitanja agencije Mina, ustvrdio da ima sva dokumenta koja su potrebna za kandidaturu za predsjedničke izbore.

– Cijeli život sam crnogorski državljanin i imam sve formalno-pravne uslove da budem kandidat za predsjednika Crne Gore, jer sam rođen u ovoj zemlji i duže od deset godina imam prijavljeno prebivalište u Crnoj Gori – naveo je Spajić za Minu.

U vido obraćanju koji sat ranije, Spajić se požalio da se protiv njega duže vodi prljava kampanja.

– Nepravda, spinovi, targetiranje, obrušavanje na porodicu i prijatelje, sve sam to posljednjih dana osjetio na svojoj koži – kazao je.

Naveo je i da je prošao kroz „trnje i spletke jedne ozbiljne mašinerije“ koja je, kako je rekao, „namjeravala da ga slomi“ jer su vidjeli da će na mjesto predsjednika doći čovjek koji donosi promjene.

– Proteklih dana propratio sam dešavanja oko mojih svratišta, boravišta, prebivališta i drugih mjesta gdje sam stanovao u Crnoj Gori i svijetu. Imali ste za ovo vrijeme priliku da me upoznate i uočite da nijesam od onih ljudi koji se pedantno brinu o svim tim administrativnim detaljima – „pojasnio“ je Spajić.

Želi, dodao je, da život građana učini dostojanstvenijim i ljepšim i ponovio da ispunjava sve uslove za kandidaturu.

– Mogu da kažem da, bez obzira kako će moju kandidaturu cijeniti Državna izborna komisija, kao partijsko tijelo koje je već prekršilo zakon, ispunjavam formalne uslove za kandidaturu i time stavljam tačku na ovo pitanje – kazao je Spajić.

Osim što je pitanja prebivališta i državljanstva nazvao „administrativnim detaljima“, Spajić je naveo i da se raduje izbornoj utakmici iz koje su, kako je rekao, pokušali da ga eliminišu „lažnom formom“.

Ostalo su bez odgovora važna pitanja na koje je bivši ministar Milojko Spajić mora da pruži odgovor. Kako je mogao imati državljanstvo i prebivalište u zemlji u kojoj nikada nije živio? I još intrigantnije: da li je Milojko Spajić, kada je bio izabran za ministra finansija u 42. Vladi Crne Gore prevarno sakrio podatak da ima srpsko državljanstvo što bi ga onemogućilo, po slovu Ustava Crne Gore, da bude javni funkcioner?

BRUTALNE OBMANE

Da je Spajić imao prijavljeno prebivalište u Beogradu, ali i dvojno državljanstvo, Pobjeda je objavila još aprila 2021. godine. Naša pisanja potvrdio dopis je dopsi Republičke izborne komisije Srbije u kojem se navodi da je Spajić 10. februara ove godine imao prijavljeno prebivalište u Beogradu, opština Zvezdara, Ulica Topalovićeva broj 4.

Prema podacima našeg lista, a kako smo i objavili, Spajić je rješenjem MUP-a Srbije, Beograd, broj 204-1-27301/08 od 27. 11. 2008. godine, koje je uručeno 27. 11. 2008. godine, primljen u državljanstvo Srbije dana 25. januara 2009. godine.

Međutim, Spajić je to do juče negirao. Prvi put je javnost obmanuo krajem novembra 2021. godine kada je kao ministar finansija, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista Petra Ivanovića, ustvrdio da nema dvojno državljanstvo.

– Nemam dvojno državljanstvo – eksplicitan je bio tada Spajić.

Pitanje dvojnog državljanstva i prebivališta ponovo je aktuelizovano kada je bivši ministar najavio da će se kandidovati za predsjedničke izbore koji se održavaju 19. marta.

Zbog toga su mediji u prethodnim danima pokušavali od Spajića da dobiju konkretan odgovor na pitanje da li ima prebivalište u Beogradu i srpsko državljanstvo, a nakon dopisa Republičke izborne komisije Srbije i pojašnjenje zbog čega je obmanjivao javnost.

Međutim, Spajić nije odgovarao konkretno, kao što je to bio slučaj sa odgovorom koji je novembra 2021. godine.

Tako je, nakon sjednice Glavnog odbora Pokreta „Evropa sad“ koja je održana 4. februara, na pitanje da li ima prebivalište u Srbiji kazao da ne razumije „toliku opsesiju Srbijom“, kao i da je to zemlja u kojoj nikad nije živio.

– Podržavam Državnu izbornu komisiju da kontaktira DIK Singapura, gdje sam privremeno boravio pet i po godina, DIK Japana, gdje sam boravio šest godina, DIK Francuske, gdje sam boravio dvije godine, DIK u Americi, gdje sam bio oko godinu – rekao je tada Spajić.

To je, istoga dana, ponovio gostujući u dnevniku Televizije Vijesti.

– Ja kao većina građana Crne Gore jako se lijepo osjećam u nama bliskoj Srbiji i to je jedna činjenica. Ali, sa druge strane, ja sam rekao da nikad nijesam živio u Srbiji. Boravio sam u Singapuru pet i po godina, u Japanu šest godina, u Francuskoj sam bio skoro dvije godine. Tako da, uvijek sam bio na nekoj radnoj

viziji ili školskoj viziji, uvijek su to bila privremena boravišta, odnosno uvijek sa mišlju da ću se vratiti u Crnu Goru da doprinesem društvenom i ekonomskom razvoju naše države. Tako da nikad nijesam ni sumnjao da ću to da uradim, tako da moje stalno boravište, odnosno stalni boravak je uvijek bio vezan za Crnu Goru – ustvrdio je Spajić.

POSTUPAK

U međuvremenu, Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je da će pokrenuti postupak, odnosno da će ispitati navode o dvojnom državljanstvu Spajića.

I sada, kada je on priznao da ima srpsko državljanstvo i kazao da je predao zahtjev za otpust, postavlja se pitanje što će se dogoditi sa postupkom crnogorskog MUP-a.

Ekspert za statusna pitanja stranaca i migranata Bojan Bugarin pojasnio je Pobjedi da je sada enigma koji od dva postupka u toku će se prije okončati.

– Ukoliko Srbija Spajiću u roku od dva-tri dana izda rješenje o otpustu iz državljanstva, onda crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova ne može donijeti rješenje o oduzimanju državljanstva, zato što se on ne može ostaviti bez državljanstva, da bude apartrid, to je standard i pravilo – istakao je Bugarin.

Ukazao je i da postupak po zahtjevu koji je predao Spajić ne traje baš kratko, već da je za njega, inače, potrebno makar dva do tri mjeseca.

Bugarin se osvrnuo i na praksu Ministarstva unutrašnjih poslova koja osobama koje nezakonito steknu državljanstvo druge države daje mogućnost da se u postupku izjasne koje državljanstvo žele da zadrže i istakao da ona nema uporište u Zakonu o crnogorkom državljanstvu.

– To je praksa koju je MUP uveo na svoju ruku. Zakon o crnogorskom državljanstvu je eksplicitan: osoba koja dobrovoljno stekne državljanstvo druge države po sili zakona gubi crnogorsko – naglasio je Bugarin.

Pojasnio je i da takva odredba Zakona ima preventivnu svrhu i upozorava crnogorske državljane, a da praksa MUP-a daje drugu šansu onima koji prekrše Zakon.

– Odredba ima preventivnu funkciju – njena je funkcija da spriječi građane da to rade, a nije joj funkcija da poruči – vi steknite državljanstvo druge države, ako vas ne uhvatimo dobro je, a ako vas uhvatimo, nema veze daćemo vam drugu šansu – poručio je Bugarin. Željka ZVICER

Pitanje krivične odgovornosti?

Fotografija srpskog pasoša Spajića koji je izdat 2019. godine koju je Pobjeda objavila, otvara i pitanje da li lider Pokreta „Evropa sad“ podliježe krivičnoj odgovornosti zato što je obnašao funkciju ministra u Vladi Zdravka Krivokapića, a da je pritom sakrivao podatak da nezakonito posjeduje dvojno državljanstvo.

Konkretno, da li je Spajić postupajući kao ministar prekršio član 415 Krivičnog zakonika Crne Gore koji propisuje krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Ovaj član, u stavu 1, predviđa da „ko dovođenjem u zabludu navede nadležni organ da u javnoj ispravi, zapisniku ili knjizi ovjeri štogod neistinito što može da služi kao dokaz u pravnom saobraćaju, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do pet godina“.

U stavu 2 propisuje i da će se ista kazna izreći onome ko ovakvu ispravu, zapisnik ili knjigu upotrijebi iako zna da su neistiniti.

Kriminolog Velimir Rakočević pojasnio je Pobjedi da ovaj član ne propisuje klasično krivično djelo falsifikovanja isprave, već obuhvata mali broj onih koja se čine protiv pravnog saobraćaja.

– Ono postoji kad je isprava prava po porijeklu, ali je neistinita po sadržini. O tome se radi – treba da je sačinila osoba koja ima značaj kao njen izdavač, ali je u nju unijela ili iznijela neistinite podatke ili nije unijela važne istinite podatke. To je suština – da ova isprava ne odražava pravo stanje činjenica na koje se odnosi – istakao je Rakočević.

Krivična djela iz ove oblasti su dovršena, dodao je, kada je nadležni organ pod uticajem zablude u koju je doveden ovjerio nešto što je neistinito u javnoj ispravi itd, čak i za pokušaj se ovdje kažnjava – rekao je Rakočević.

Ukazao je i da je za krivicu u ovom slučaju potreban umišljaj koji obuhvata svijest da se nadležni organ dovođenjem u zabludu navodi na ovjeravanje nečega neistinitog. Odnosno, svijest i znanje da se upotrebljava isprava, zapisnik ili knjiga koji su neistiniti – pojasnio je sagovornik Pobjede.

U tom slučaju, istakao je, za ostvarenje krivičnog djela ključno je potrebno da je Spajić neko službeno lice naveo na ovjeravanje nekog neistinitog sadržaja.

– To je suština. Prosto se polazi od pretpostavke da je nezamislivo da neko može to sebi da dopusti, jer to realno jeste dovođenje u zabludu i to ima neke elemente, ali treba da se konkretizuje, odnosno da bude efektuirano kroz neku javnu ispravu, da ima i subjektivne i objektivne elemente. Ali, što se tiče drugih elemenata, administrativnih, moralnih više je nego jasno da je to nešto što je neprihvatljivo u savremenom društvu – naglasio je Rakočević.

Ni advokat Veselin Radulović nije bio siguran da li Spajić podliježe krivičnoj odgovornosti.

– To je više u domenu političke odgovornosti. Mislim da krivična odgovornost ne postoji, ali politički – svakako da. On jeste obmanuo javnost, državne organe, sada se to ponovilo. Pregrubo bi bilo da se posegne za krivičnom odgovornošću – konkretno ne znam sad koji je on neistiniti sadržaj navodio na ovjeravanje – kazao je Radulović Pobjedi.

Zahtjev za otpust predao ove sedmice

Funkcioner Pokreta „Evropa sad“ Andrej Milović kazao je sinoć u emisiji „Načisto“ da je Spajić otpust iz srpskog državljanstva tražio ove sedmice.

– Građanin Milojko Spajić ima potvrdu da je odjavio prebivalište u Srbiji, i potvrdu koja potvrđuje da je predao zahtjev u kojem se navodi da se odriče srpskog državljanstva. Shodno tome, ima sve ono što je potrebno da preda DIK-u ukoliko bude potrebno… Dok god mu MUP ne oduzme državljanstvo, Spajić je državljanin Crne Gore – rekao je Milović.

Pobjeda je sinoć pokušala da kontaktira Spajića kako bi nam pojasnio kada je predao zahtjev za otpust iz srpskog državljanstva, što je naveo kao razloge u zahtjevu i da li je dobio rješenje o otpustu. Spajić nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Konjević: Kako je odjavio srpsko državljanstvo kada je govorio da ga nema?

Nakon što je Spajić kazao da je predao zahtjev za otpust iz srpskog državljanstva, predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević objavio je video snimak iz 2021. godine kada je Spajić u parlamentu rekao da nema dvojno državljanstvo i pitao kako je mogao da ga odjavi, kada ga nije ni imao.

– Ako ga je imao, a govorio je da nema, pa ga odjavio onda neka objavi rješenje koje je morao dobiti od MUP-a Srbije. Očigledno opet. U oči, što bi rekli. Opet se zapleo – napisao je Konjević na Tviteru.

Poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković poručio je da bi institucije, nakon svih informacija, trebalo da se izjasne da li Spajić može biti predsjednički kandidat.

– Ipak, ono što je nakon objave pasoša jasno, jeste da je Spajić nepodoban da bude kandidat zbog brutalne obmane javnosti. Čovjek koji laže za stanove, kuće, prebivalište i državljanstvo ne može biti predsjednik Crne Gore – istakao je Bošković.

Morao dati pisanu izjavu da Srbiju smatra svojom državom

Da bi dobio državljanstvo Srbije Spajić je, kako to propisuje Zakon o državljanstvu Republike Srbije, morao podnijeti i pisanu izjavu da Srbiju smatra svojom državom.

To je samo jedan od uslova koje srpski zakon propisuje. Pa tako on predviđa i da onaj koji preda zahtjev za prijem u srpsko državljanstvo, mora imati otpust iz stranog državljanstva ili podnijeti dokaz da će otpust dobiti ako bude primljen u državljanstvo Srbije, a propisano je i da ta osoba do podnošenja zahtjeva najmanje tri godine ima neprekidno prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije.

Uslov za otpust dalje predviđa srpski zakon, ispunjen je i ako osoba koja podnosi zahtjev pruži dokaz da će po zakonu zemlje čiji je državljanin izgubiti državljanstvo prijemom u državljanstvo Srbije.

Takođe, ispunjenost uslova otpusta nije potrebna ako onaj koji podnosi zahtjev podnese izjavu da se odriče stranog državljanstva u slučaju sticanja državljanstva Srbije.

Mladi Pokreta „Evropa sad“ predali Spajićevu kandidaturu

Mladi Pokreta ,,Evropa sad“ sinoć su predali prijedlog predsjedničke kandidature lidera te partije Milojka Spajića.

Predaji kandidature prisustvovali su članovi Državne izborne komisije (DIK) i predsjednik Nikola Mugoša kojem je dokumentaciju predao funkcioner Pokreta „Evropa sad“ Janko Odović.

Odović je kazao da uz kandidaturu Spajića predaju izjavu o prihvatanju kandidature koja je ovjerena kod notara, potvrdu o biračkom pravu i potvrdu o prebivalištu, kao i uvjerenje iz MUP-a Crne Gore.

– „Evropa sad“ se nada da će sve ovo što smo do sada uradili i uvjerenja koja su izdata od nadležnih organa Crne Gore biti dovoljni i da će i sastav DIK-a glasati kako po Ustavu tako i po Zakonu o predsjedniku i potvrditi kandidaturu. Potpisi koje smo donijeli i podrška građana garantuju da će Spajić pobijediti i biti sljedeći predsjednik Crne Gore – rekao je Odović.

DIK ima 48 sati da odluči o kandidaturi.

Autorka: Željka Zvicer

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 17:21h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 13:07h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 12:52h

Skip to content