Spajić: Jedina relevantna kamatna stopa 5,88 odsto, ako dobijete informaciju o emisiji obveznica – ne objavljujte

Radio Titograd

07.03.2024, 12:42h

3 min

Foto:Printscreen

 

Premijer Miloko Spajić na današnjoj press konferenciji kazao je da se Crna Gora zadužila u dolarima jer je to jeftinije, i da bi u eurima bila kamatna stopa veća. 

Ministar finansija Novica Vuković kazao je da je potražnja za obveznicama oslikala stabilnost Crne Gore. Premijer Milojko Spajić je, na današnjoj pres konferenciji, istakao da je jedina relevantna kamatna stopa 5,88 odsto.

“Percepcija prosječnog investitora je da je Crna Gora mnogo jača nego kreditni rejting B. Oni kupuju obveznicu za sedam godina, oni znaju šta rade, ukoliko se ovako nastave ministar Novica Vuković će biti najbolji ministar u istoriji Crne Gore. Moj duboki naklon”, dodao je Spajić.

Spajić je kazao da će novac biti iskorišćen isključivo za vraćanje starih dugova i za kapitalne projekte.

“Neće se trošiti ni na platu, penziju… Isključivo će se trošiti na vraćanje starih dugova i potencijalne kapitalne projekte”, kazao je Spajić.

Istakao je da su obveznice emitovane u dolarima jer je kako je kazao da je to jeftinije. Da je zaduženje bilo u eurima, kamatna stopa bi, istakao je Spajić, bila 6,4-6,5 odsto.

“MMF je za ovu godinu projektovao da ćemo se zaduživati 7,5-8 odsto, nijesu nam vjerovali da će biti ispod sedam odsto. Ne da je bilo ispod sedam, nego ispod šest odsto. Čak ni države iz regiona, sa kreditnim rejtingom, nemaju takav kreditni diferencijal”, rekao je Spajić.

“Ne objavljujte informacije o emisijama obveznica”

Spajić je pozvao medije, političare i analitičare da ako dobiju informaciju o emisiji obevznica da ne objavljuju, jer to kako kaže “šteti Crnoj Gori”. Tvrdi da je zbog tih informacija kamatna stopa povećana.

“Prkosili su svim pravilima londonske berze koji nalažu da transakcija nije javna dok se ne završi čitav proces, kada ta obveznica može slobodno da se trguje na berzi i da svi njeni detalji postaju dostupni svima. Uprkos tome, pojedini mediji i kvazi analitičari nijesu prestajali da bombarduju javnost sa špekulacijama, poluistinama i lažnim informacijama… U koliko imate informaciju potovite Ministarstvo finanasija i Vladu, pokušaćemo da vam objasnimo da je u toku i da ne objavljujete”, kazao je Spajić.

Na pitanje da li su prije zaduženja urađene analize kazao da se “svaki dan analizira”.

“Crna Gora će svake godine ići na tržište obveznica”

Ministar Novica Vuković je kazao da je ovo bio najadekvatniji momenat za emisiju obveznica.

Spajić je kazao da su svi troškovi emosije obveznica 1.5 miliona eura.

“Što je oko dva posto ukupne transakcije. Kada uzimate kredit u banci on ima trošak, to je isti takav trošak. Nema troška za hedžing, on je uključen u kamatnu stopu od 5.88 odsto”, kazao je Spajić.

Na pitanje o uslovima hedžinga i da li je on urađen na berzi, Spajić je poručio da se on nikad ne radi na berzi.

“Ako nađete hedžing aranžman koji je urađen na berzi, ja vam dajem milion koji nemam. On je urađen u poluproizvodu koji nas dovodi do finalnog. On je potpuno transparentan i biće javno objavljen. Ne postoji trošak za hedžing”, istakao je Spajić.

Istakao je da će Crna Gora svake godine ići na tržište obveznica.

“Crna Gora nikada ne treba da ima nula duga po BDP, ni jedna država nema nula duga po BDP. Naš dug po BDP treba da bude ispod 60 posto što je kriterijum za ulazak u EU zonu”, kaže Spajić.

Crna Gora će, kako je najavio premijer, u sljedeće tri godine morati da vraća po pola milijarde eura starih kredita.

Pojasnio je proces zaduženja.

“Oni su nam dali novac za sedam godina, nakon sedam godina, mi vraćamo novac njima, nadoknada za korišćnje tog novca je 5,88 odsto i to nije trošak, kamata je nadoknada investitorima. Sada je Euribor pozitivan, sada je kreditni diferencija ispod dva odsto, što je stvarno veliki rezultat”, kazao je Spajić.

“Crna Gora šest stupnjeva ispod Hrvatske”

Hrvatska se zadužila po mnogo povoljnijim uslovima od Crne Gore, a na pitanje zbog čega naša država nije mogla po istim, Spajić pojašnjava da Hrvatska ima investiciono-kreditni rejting.

“Hrvatska ima investicioni kreditni rejting koji omogućava najvećim svjetskim investitorima da investiraju stotine miliona. Mi smo šest stupnjeva ispod kreditnog rejtinga Hrvatske”, kazao je Spajić.

Kaže da je kreditni rejting poboljšan u zadnja tri mjeseca.

“U zadnje dvije – tri godine smo imali politička previranja koja nijesu trebala da se dese”, kazao je Spajić pojašnjavajući loš kreditni rejting.

Kaže da će naš dug po BDP ostati isti ili će se smanjivati.

Tvrdi da smo imali sjajan januar, bez odbira na lošu sezonu.

“Ta priča da su nam Rusi i Ukrajinci donijeli novac i da je zbog toga Evropa sad 1 uspjela pokazalo se da je netačno”, kaže Spajić i tvrdi da su prihodi u januaru bili dobri.

Ministar Vuković je, odgovarajući na pitanje da li se moglo zadužiti na domaćem tržištu, kazao da su “istrošene te mogućnosti”.

“Razmišljamo o ispitivanju domaćeg tržišta, kako bi, ako bi bilo potrebe, ušli u taj aranžman”, kazao je Vuković.

 

 

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 11:49h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 10:56h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 09:57h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 09:53h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 07:57h

Skip to content