Spajić: Gradnja mosta sa Njemačkom od velikog je značaja, želimo da stvorimo najbolje uslove za razvoj privrede

Radio Titograd

26.04.2024, 08:46h

2 min

Foto:Vlada CG

 

Vlada Crne Gore želi da privuče kredibilne investitore iz partnerskih zemalja, a otvaranje predstavništva Saveznog udruženja za ekonomski razvoj i vanjsku trgovinu (BWA) iz Njemačke, pomoći će u izgradnji mostova sa njemačkom privredom, saopšteno je nakon sastanka predsjednika Vlade Milojko Spajić sa čelnicima BWA u Berlinu

Iz Vlada navode da je posebno naglašeno da postoji veliko interesovanje kompanija za ulaganja u Crnu Goru.

Zbog toga će, dodaju, u junu biti otvorena kancelarija u Herceg Novom, a tada će Crnu Goru posjetiti velika delegacija njemačkih privrednika. BWA okuplja oko 10 hiljada preduzeća i zastupljen je u preko 100 zemalja.

„Ideja je da povećavamo direktne strane investicije i da omogućimo veće projekte. U suštini želimo da privučemo kompanije koje žele da ulažu u Crnu Goru i pomognemo im. Smatramo da je najbolje da kroz konkretne, uspješne projekte, prikažemo sav potencijal Crne Gore. Vidimo trenutno ogromno interesovanje kompanija da postanu dio crnogorskog tržišta, a jedan od razloga je vrlo pristupačna cijena električne energije, što je vrlo značajno,“ istakao je Pavle Miković, izvršni direktor predstavništva BWA u Crnoj Gori.

Spajić je naglasio da je uklanjanje biznis barijera jedan od ciljeva Vlade, a u tom kontekstu je smanjenje fiksnih troškova na rad vrlo važno.

„Želimo da stvorimo najbolje uslove za razvoj privrede, a namjera je da budemo regionalni centar kompanijama, koje žele da ulažu u Zapadni Balkan. Jedan od glavnih prioriteta ove Vlade je povezivanje ekonomije Crne Gore sa Evropskom unijom, a gradnja mosta sa Njemačkom od velikog je značaja“, poručio je predsjednik Vlade.

BWA ima 20-ogodišnje iskustvo poslovanja, a okuplja kompanije iz raznih sfera.

“Tokom sastanka delegacija predvođena generalnim direktorom Ursom Unkaufom istakla je posebnu zainteresovanost za saradnju na polju poljoprivrede, energetike, ali i razvoja vještačke inteligencije. Bilo je i riječi i o velikim projektima, poput otvaranja novih aerodroma u Crnoj Gori, a za to već postoji zainteresovanost njemačkih investitora”, saopšteno je iz Vlade.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:16h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:07h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:04h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 09:12h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 08:53h

Skip to content