Spajić: Crna Gora 28. članica Evropske unije do 2028. godine

Radio Titograd

16.02.2024, 11:09h

< 1 min

Foto:CDM

Premijer Milojko Spajić, juče je u punoj sali Centra za Evropsku politiku (EPC) u Briselu, održao politički brifing na temu „Nova vlada, novi izgledi? Oživljavanje nastojanja Crne Gore za pristupanje EU”.

U više nego dinamičnoj interakciji predsjednik Vlade Crne Gore je briselskoj publici predstavio rezultate Vlade u prvih 100 dana rada, govorio o snažnom zamajcu koji je stigao nakon Međuvladine konferencije održane u januaru, predstavio plan kako održati dinamiku procesa pristupanja i odgovarao na brojna pitanja.

„Crna Gora može zauzeti upražnjeno mjesto 28. članice EU 2028. godine“, kazao je premijer i dodao: „Pristupanje EU mora biti zasnovano na dva stuba: razvijanje evropskih vrijednosti koje dijelimo, naročito kroz jačanje vladavine prava i sve veće uključivanje u jedinstveno zajedničko tržište Evrope. To su benefiti koje i građani najviše očekuju.”

Predsjednik Vlade vjeruje da bi ulazak Crne Gore u EU mogao da bude od koristi svima.

„Crna Gora može biti veliki promoter evropskih vrijednosti i politike proširenja na Zapadnom Balkanu. Kao društvo u koje su svi različiti identiteti dobrodošli, vrijedno ćemo raditi da primjerom pokažemo svim svojim susjedima da je pristupanje EU živa i uspješna priča zasnovana na isporučivanju dobrih rezultata”, KAZAO JE sPAJIĆ.

Cilj nije samo uraditi domaći zadatak kada je ispunjavanje mjerila u pitanju, već zaista približiti Crnu Goru evropskom standardu i vrijednostima u svakom smislu.

„Ulaganje u kapitalne infrastrukturne projekte, ključni je faktor u približavanju EU građana s jedne strane i crnogorskih s druge strane,“ smatra Spajić i nastavlja:

„Novi plan rasta za Zapadni Balkan je šansa da se naše tršište od pola miliona stanovnika postane dio hiljadu puta većeg evropskog, od pola milijarde stanovnika. Rastom izvjesnosti našeg pristupanja EU, opada nesigurnost tržišta i investicije su sve veće, stabilnije i dolaze od sve kredibilnijih investitora. To je šansa koju ćemo sigurno iskoristiti.”

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.04.2024. u 19:42h

Titogradske vijesti, top1

20.04.2024. u 15:19h

Skip to content