Soroš: Poraz Rusije u Ukrajini doveo bi do raspada “ruskog carstva”

Radio Titograd

16.02.2023, 21:10h

2 min

Milijarder Džordž Soroš rekao je u četvrtak da bi poraz Rusije u Ukrajini rezultirao raspadom, kako navodi, “ruskog carstva” što bi prema njegovom mišljenju pozdravile bivše sovjetske republike.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je jedan od najsmrtonosnijih sukoba na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata i najveći konflikt Moskve i Zapada od kubanske raketne krize 1962. godine, podsjeća agencija Rojters.

Soroš je naveo da će Sjedinjene Države podržavati Ukrajinu, ali da je predsjednik Džo Bajden upozorio ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog da postoje ograničenja i da se mora izbjeći treći svjetski rat. Soroš nije otkrio izvor za tu informaciju.

Poznati investitor i filantrop je ocijenio da ruska vojska ima lošu komandu i da je loše opremljena i demoralisana, ali da se predsjednik Vladimir Putin okrenuo plaćeničkoj grupi Vagner da se vojno suprotstavi Ukrajini, i da to kratkoročno daje rezultate. Istakao je i da Ukrajina ima šansu na proljeće kada dobije oružje koje joj je Zapad obećao.

“Zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza jedva čekaju da Rusi budu poraženi u Ukrajini zato što žele da učvrste svoju nezavisnost”, poručio je Soroš u tekstu govora na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu, koji je obavljen iz njegove kancelarije.

“To znači da bi ukrajinska pobjeda rezultirala raspadom ruskog carstva. Rusija više ne bi bila prijetnja za Evropu i svijet. To bi bila velika promjena nabolje”, rekao je Soroš.

Poslije raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, formirano je 15 nezavisnih republika, mada je Rusija i dalje najmoćnija i ima najveći nuklearni arsenal na svijetu.

Putin predstavlja rat u Ukrajini kao egzisentcijalnu bitku sa agresivnim i arogantnim Zapadom, i upozorio je da će Rusija upotrijebiti sva raspoloživa sredstva da odbrani sebe i svoje građane od napada. SAD odbacuju tvrdnje Kremlja da žele da unište Rusiju.

Kada je riječ o Kini, Soroš je naveo da je strategija nulte tolerancije na kovid 19 predsjednika Si Đipinga uzdrmala povjerenje u Komunističku partiju.

“Trenutna situacija ispunjava sve preduslove za promjenu režima ili revoluciju. Međutim, to je samo početak netransparentnog procesa čije će se posljedice dugo osjećati. Kratkoročno, Si će vjerovatno ostati na vlasti zato što čvrsto kontroliše sve instrumente represije. Međutim, uvjeren sam da Si neće ostati doživotno na položaju, i dok je on predsjednik, Kina neće postati dominantna vojna i politička sila što je njegov cilj”, naglasio je Soroš.

Soroš je za Rusiju i Kinu naveo da su vodeće članice grupe “zatvorenih društava” u usponu gdje je pojedinac potčinjen državi.

Izvor:Glas Amerike

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.06.2024. u 18:50h

Titogradske vijesti, top1

25.06.2024. u 14:01h

29.05.2024. u 12:09h

29.05.2024. u 12:09h

05.06.2024. u 10:49h

05.06.2024. u 10:49h

Skip to content