Šolc: Većina zemalja EU ne isporučuje dovoljno oružja Ukrajini

Radio Titograd

08.01.2024, 21:47h

< 1 min

Foto: Profimedia

 

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da većina zemalja Evropske unije ne isporučuje dovoljno oružja Ukrajini kako bi joj pomogle u borbi protiv ruske invazije i pozvao je saveznike da pojačaju svoje napore po pitanju vojne pomoći Kijevu.

Uzimajući u obzir da američka vojna pomoć Ukrajini čeka odobrenje Kongresa, Šolc je insistirao na potrebi da Evropa uskoči, ponavljajući svoje obećanje da će njemačka vlada podržavati Kijev dokle god bude potrebno.

Njemačka je sama bila suočena s kritikama u prvim mjesecima ruske invazije na Ukrajinu zbog nedovoljne vojne potpore Kijevu, kakva se očekuje od jedne od najvećih evropskih sila. Međutim, trenutno je Njemačka jedan od najvećih donatora vojne i finansijske pomoći Ukrajini.

Krajem prošle godine Berlin je pristao da udvostruči vojnu pomoć Ukrajini u 2024. na osam milijardi eura.

“Koliko god njemački doprinos bio značajan, neće biti dovoljan da dugoročno osigura bezbjednost Ukrajine”, rekao je Šolc na konferenciji za novinare u Berlinu.

Stoga je pozvao saveznike u Evropskoj uniji da pojačaju svoje napore u vezi s Ukrajinom.

“Planirane isporuke oružja Ukrajini većine članica EU nisu dovoljne. Berlin je tražio od EU da provjeri s pojedinim članicama što planiraju da isporuče Ukrajini”, saopštio je Šolc.

Njemački kancelar je izrazio uvjerenost da će se Unija dogovoriti o predloženom paketu pomoći od 50 milijardi eura za Ukrajinu na nadolazećem vanrednom samitu 1. februara.

Paket pomoći nije dogovoren na prethodnom samitu u decembru zbog protivljenja Mađarske.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:15h

Skip to content