Socijaldemokrate: Abazovićeva vlada nema tropetinsku podršku

Radio Titograd

02.05.2022, 09:45h

2 min

Foto:Ivan Petrović IPE/DAN

Socijaldemokrate (SD) kažu da 43. Vlada čiji je predsjednik Dritan Abazović nije ispunila osnovni uslov zbog kojeg je pokrenuta inicijativa za njeno formiranje, a to je najmanje tropetinska podrška poslanika u Skupštini Crne Gore.

– Manjinska vlada, čiji je osnovni razlog formiranja trebalo da bude obezbjeđivanje potrebne tropetinske većine, odnosno podrške 49 poslanika, nije ispunjen, formirana je uprkos tome. Na osnovu toga je jasno da cilj formalnog premijera Dritana Abazovića i suštinskog Vladimira Jokovića i nije bio stvaranje pretpostavki kako bi naš država grabila brže na putu ka EU, nego grabljenje funkcija. Koje je SD odbio zarad očuvanja sopstvenog i državnog dostojanstva – saopštile su Socijaldemokrate „Danu“.

Podsjetimo, tropetinska većina u Skupštini je potrebna za deblokadu pojedinih procesa u Crnoj Gori, posebno kada su u pitanju sudstvo i tužilaštvo i još neki zakoni značajni za deblokadu evropskog puta države.

Prema najavama Socijaldemokrata, pošto nisu podržali Vladu, od njih ne treba očekivati da podržavaju njene predloge, pa ni kada su u pitanju neki zakoni i zakonska rješenja.

Problem je i SNP

Socijaldemokrate su posebno nezadovoljne činjenicom da je Socijalistička narodna partija okosnica 43. Vlade Crne Gore.

– Umjesto da nakon smjene vlade Zdravka Krivokapića okosnicu nove čine provjerene građanske, suverenističke, proevropske i pro-NATO partije, uz podršku partija predstavnika manjinskih naroda, a da SNP bude neuticajan, pridruženi član, desilo se suprotno. Stožer buduće manjinske vlade je SNP, a ostali će biti samo dekor. SNP je partija koja je na svakoj istorijskoj raskrsnici donosila pogrešne odluke, najčešće na štetu Crne Gore, koja je bila protiv nezavisnosti Crne Gore, koja je bila i danas je protiv članstva u NATO-u, i ni do danas nije smogla snage da genocid u Srebrenici nazove genocidom a agresiju Rusije na Ukrajinu agresijom – naveli su iz SD.

Da li će većina koju je najavljivao premijer još dok je bio mandatar funkcionisati u Skupštini biće prilike da se vidi već 5. maja. Podsjetimo, najmanje 46 poslanika nove parlamentarne većine predalo je Skupštini inicijativu da se kroz izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi izbori u Podgorici i trinaest opština odlože za kraj oktobra. Za izglasavanje je, kako je objašnjeno, potrebna tropetinska većina, koju bi imali sa još tri poslanika Socijaldemokrata.

Mediji su objavili da će, navodno, obrazloženje biti da se usred turističke sezone ne ide sa izborima, nego da se svi odlože do jeseni, a da se do tada otvori dijalog i konačno usvoji Zakon o održavanju izbora u jednom danu.

Podsjetimo, za 5. jun zakazani su redovni izbori na Žabljaku i u Plužinama i vanredni u Tivtu i Budvi. Sedmicu kasnije planirano je glasanje u Bijelom Polju i Šavniku, a za 19. jun zakazani su izbori u Podgorici, Danilovgradu, Kolašinu i Baru.

Socijaldemokrate su, kako je „Dan“ već pisao, odbile učešće u vladi premijera Dritana Abazovića, nakon što je predsjedništvo partije jednoglasno donijelo odluku da ne podrže ovako koncipiranu izvršnu i zakonodavnu vlast.

Tada su saopštili da SD neće biti partija „dizača ruku“ i da im je drago da su imali priliku da to i formalno potvrde. Mediji su pisali da su Socijaldemokratama nuđena brojna direktorska mjesta u javnim preduzećima i ustanovama, kao i mjesto potpredsjednika Skupštine Crne Gore. Predsjednik te partije Damir Šehović je izjavio da su vođeni i razgovori o pojedinim ministarstvima.

On tvrdi da to nije ni važno jer su ponudu odbili iz principijelnih razloga.

 

Izvor:DAN

 

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

06.07.2022. u 22:00h

Titogradske vijesti, top1

06.07.2022. u 21:51h

Skip to content