Soba u kojoj se krio Mikelanđelo konačno otvorena za posjetioce

Radio Titograd

15.11.2023, 05:49h

2 min

Foto:X

U okviru Muzeja kapele Mediči u Firenci za publiku će biti otvorena Mikelanđelova “tajna soba” čiji zidovi su prepuni skica i crteža iz doba renesanse, a za koju se nije znalo do 1975. godine.

U okviru kompleksa Muzeja kapele Mediči u Firenci biće izloženi crteži i studije slavnog slikara i skulptora renesanse, Mikelanđela Buonarotija. Smatra se da je slikar tu živio skriven nekoliko mjeseci tokom 1530. godine i da su na njenim zidovima nastale skice mnogih djela.

“Mikelanđelova tajna soba od sada će prvi put u istoriji biti otvorena za javnost, na regularan način”, navodi Paola D’Agostino, direktorka Nacionalnog muzeja Barđelo u Firenci.

Soba dugačka deset i široka tri metra, visine oko dva i po metra otkrivena je 1975. kada je tadašnji direktor muzeja, Paolo Dal Pođeto, zatražio da se očisti zona koja se nalazi ispod svoda. Do pedesetih godina ova soba je bila korišćena za skladištenje uglja nakon čega je niko nije koristio, a crteži raznih dimenzija su bili sakriveni ispod nekoliko slojeva maltera.

“Niko nije znao za postojanje te sobe do 1975. godine. Onda su počeli da se pojavljuju crteži i neki znaci na zidu. Da li su Mikelanđelovi ili ne, ne znamo, ali ovo jeste jedan od najvažnijih primjera zidne grafike iz 16. vijeka”, napominje Paola D‘Agostino.

Na zidovima prostorije nalaze se čitave figure, pretežno skice anatomskih djelova, profila lica i ljudskih figura u raznim pozama. Crtani su drvenim ugljem kao i crvenom oker bojom koja se koristila za izradu pastela za crtanje u vrijeme renesanse.

Tadašnji direktor Muzeja je smatrao da se Mikelanđelo krio u toj sobi od kraja juna do kraja oktobra 1530. godine ne bi li pobjegao progonu pape Klementa VII koji je pripadao firentijskoj porodici Mediči. U vrijeme kada su Mediči bili protjerani iz Firence, Mikelanđelo je pratio radove u ime vlade. Tek nakon što mu je familija Mediči oprostila, Mikelanđelo je bio slobodan da nastavi da radi u Firenci, prije nego što se preselio u Rim 1534. godine.

Soba će biti otvorena od 15. novembra do 30. maja 2024. samo za one koji prethodno rezervišu posjetu. S obzirom na ambijent i radi zaštite Mikelanđelovih djela, u sobu će istovremeno moći da ulaze po četiri osobe, koje će u njoj smjeti da borave maksimalno 15 minuta.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

05.12.2023. u 15:07h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2023. u 13:59h

Skip to content