Snimak za Hag: Lvova-Belova priznaje Putinu da je usvojila tinejdžera iz Donbasa

Radio Titograd

17.03.2023, 23:44h

< 1 min

Nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i saradnice predsjednika Rusije za prava djece Marije Aleksejevne Lvove-Belove pojavio se snimak njihovog razgovora.

Ruski lider se nalazi pod optužbom za krivičnu odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i nezakonitog premještanja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine Ruskoj Federaciji na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji, dok se njegova saradnica tereti za individualnu krivičnu odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.

U snimku od 17 sekundi koji je nastao za vrijeme ruske agresije na Ukrajinu, a koji je objavljen na televiziji, Putin i Lvova-Belova razgovaraju o njenom usvajanju djeteta – iz Mariupolja.

Putin postavlja pitanje Mariji da li je usvojila dijete iz Mariupolja, koji je bio pod strašnim ruskim napadima, a ona odgovara potvrdno.”Mali?”, pita Putin, na što dobija odgovor: “Ne, 15 godina. Sad znam kako je biti majka djeteta iz Donbasa… Teško je, mislim da sve možemo podnijeti”, izjavila je.

Od početka rata Kijev optužuje Moskvu za deportacije djece s ukrajinskog teritorija. Prilog o temi prisilnog premještanja civila tokom sukoba je na samom početku rata radila je AlJazeera Balkans i možete ga pogledati ovdje.

Prisilno premještanje civila tokom sukoba zabranjeno je Ženevskom konvencijom i klasificira se kao ratni zločin. Kremlj odgovara da je zbrinuo približno 250.000 ukrajinske djece, ali navodno u humanitarnim akcijama spašavanja.

Izvor:Klix.ba

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 12:04h

Titogradske vijesti, top1

23.03.2023. u 11:38h

Titogradske vijesti, top1

23.03.2023. u 10:43h

Skip to content