Slučajno pronađeno remek-djelo vrijedno 26 miliona dolara u kolekciji Luvra

Radio Titograd

18.11.2023, 05:44h

2 min

Foto:X

Muzej Luvr u Parizu dodao je u svoju kolekciju “nacionalno blago”, remek-djelo firentinskog slikara Čenija di Pepa Čimbuea, “Ismijevanje Hrista”, četiri godine pošto je pronađeno na kuhinjskom zidu u kući nedaleko od Pariza.

Slika “Ismijevanje Hrista” firentinskog slikara Čeni di Pepa Čimbuea (1240 – 1302) pronađena je u kući jedne starije žene u gradu Kompijen 2019. Ona je držala rijetko umjetničko djelo – za koje je mislila da je grčka vjerska ikona – u svojoj kuhinji.

Vlasnica djela nije znala odakle potiče slika dimenzija 24 sa 20 centimetara, naveo je Žerom Monkuki, stručnjak za umjetnine od koga je zatražena procjena pronađenog djela poslije njenog otkrića 2019. godine.

Slika za koju je utvrđeno da potiče iz 1280. godine je na aukciji u oktobru 2019. dostigla je cijenu od 24,2 miliona eura, što je bilo četiri puta više od početne cijene.

Međutim francuska vlada je tada donijela odluku da blokira njen izvoz, dodijelivši slici status “nacionalnog blaga”.

Zahvaljujući ovoj odluci, ovo rijetko remek-djelo ostalo je u Francuskoj 30 mjeseci, a za to vrijeme je vlada prikupila sredstva da je otkupi.

Sada su francuski ministar kulture Rima Abdul Malak i predsjednik i direktor muzeja Luvr Lorens de Kars objavili da je slika dio muzejske kolekcije.

“Ove akvizicije su rezultat izuzetne mobilizacije muzeja Luvr koji omogućava da se u Francuskoj sačuvaju djela za kojima žele najveći svjetski muzeji i da budu dostupna svima”, navodi se u saopštenju ministarstva, ne navodeći dodatne detalje o tome kako je novac prikupljen.

Ministarstvo je dalje nazvalo sliku “ključnom prekretnicom u istoriji umjetnosti, koja označava fascinantan prelazak sa ikonoslikarstva na sliku”.

Poznato je samo oko 15 Čimbueovih djela, zbog čega je slika “nacionalno blago od velikog značaja”, dodaje ministarstvo.

“Ismijevanje Hrista” će se pridružiti mnogo većoj slici firentinskog umjetnika “Madona na tronu sa anđelima” (427×276 cm) u kolekciji Luvra, a oba djela biće dio izložbenog događaja na proljeće 2025. godine, saopštilo je ministarstvo.

Čimbue je pseudonim umjetnika Čenija di Pepa, rođenog u Firenci oko 1240. godine. Poznato je da je bio Đotov učitelj, koji se smatra jednim od najvećih umjetnika prerenesansnog doba.

“Ismijevanje Hrista” je dio diptiha koji se sastoji od osam scena o stradanju i raspeću Hrista.

U Nacionalnoj galeriji u Londonu nalazi se još jedna scena iz djela, Bogorodica i dijete sa dva anđela, koje je galerija nabavila 2000. Bila je izgubljena vjekovima, prije nego što ju je britanski aristokrata pronašao u svom domu predaka u Safolku, navodi AFP.

Drugi, “Bičevanje Hrista”, može se naći u kolekciji Frik u Njujorku.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

19:55h

Titogradske vijesti, top2

03.12.2023. u 18:31h

Titogradske vijesti, top1

03.12.2023. u 18:02h

Skip to content