Slovenija za zimsku potrošnju smanjuje PDV na energente

Radio Titograd

30.07.2022, 10:58h

< 1 min

Foto: Pixabay

Vlada Slovenije donijela je odluku o smanjenju poreza na dodatu vrijednost (PDV) za snabdjevanje domaćinstava električnom energijom, prirodnim gasom, ogrjevnim drvetom i daljinskim grijanjem, sa 22 odsto na 9,5 odsto.

Vlada je tu odluku, koja će važiti od 1. septembra ove do 31. maja naredne godine, donijela kako bi olakšala građanima plaćanje troškova grijanja tokom predstojeće zime, prenosi Biznisinfo.

Očekuje se da će efekat smanjenja PDV-a po domaćinstvu tokom grejne sezone biti od nekoliko stotina eura do više od hiljadu eura.

Istovremeno, rezultat nižeg poreza biće manji prihodi u državni budžet.

Procjene su da će se u državnu kasu sliti oko 130 miliona eura manje – od toga oko 40 miliona ove godine, i 90 miliona naredne, piše slovenački Reporter.

Ministar finansija, Klemen Boštjančič, objasnio je da niži PDV na struju i prirodni gas upotpunjuje već usvojenu mjeru regulisanja cijena tih energenata. A u slučaju ogrjevnog drveta i daljinskog grijanja, niži PDV je prva mjera kojom Vlada rješava troškove energije.

Zbog evropske direktive ne može se uvesti niži PDV za lož ulje, a Vlada ima ograničene mogućnosti čak i u slučaju drvne biomase, gdje ne može da reguliše cijene, piše Delo.

„Nadamo se da se ovo smanjenje neće preliti na veće trgovačke marže”, rekao je Boštjančič.

Slovenačka Vlada će se u narednim koracima pozabaviti regulisanjem cijena lož ulja i daljinskog grijanja.

Boštjančič je najavio da će Vlada zbog ovih mjera „vrlo vjerovatno” biti prinuđena da pripremi reviziju budžeta za ovu godinu.

„Nije tajna da će i rashodna i prihodna strana biti dosta drugačije od onih u usvojenom budžetu“, rekao je Boštjančič.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

16.08.2022. u 20:36h

Titogradske vijesti, top2

16.08.2022. u 20:26h

Titogradske vijesti, top2

16.08.2022. u 19:43h

Magazin, top2

16.08.2022. u 19:08h

Skip to content