Slobodni Sindikat Kulture: Tamara Vujović da ne prihvati poziciju ministarke kulture

Radio Titograd

23.10.2023, 10:36h

3 min

Foto: Ministarstvo kulture i medija

Slobodni Sindikat Kulture reagovao je povodom prijedloga za odabir Ministarke kulture i medija, Tamare Vujović.

Oni su reagovanje uputili Predsjedniku Crne Gore, mandataru, predsjedniku Demokrata, medijima i svoj zainteresovanoj javnosti, te pozvali da zaustave odluku koja, kako su kazali, “osim toga što vrijeđa i potcjenjuje kulturne potrebe našeg društva, vodi još dubljoj degradaciji kulturnih standarda zajednice”.

“U svakoj zajednici koja je posvećena ukupnom unapređenju države i interesu njenih građana izbor ministra kulture je jedno od najznačajnijih pitanja. To je ličnost koja treba da prepozna izazove stvaralaštva i kulturne baštine; da se, sopstvenim autoritetom i stavom, bori za podizanje kulturnih i umjetničkih standarda; osoba čiji je kredibilitet zasnovan na rezultatima u ovoj oblasti, sa jasnom vizijom daljeg razvoja kulture”, navodi se u reagovanju tog Sindikata.

Takođe, ističu, ministar u resoru medija mora da doprinese demokratizaciji Crne Gore podsticanjem razvoja medijskog pluralizma, slobode i primjene profesionalnih standarda, te javnih politika koje kreiraju okruženje za rad i razvoj medija, mora brinuti o kvalitetu medijskih sadržaja, o istinitim, blagovremenim i objektivnim informacijama – što je uslov da naši građani donose kvalitetne odluke kojma se vrijednosno utiče na demokratske procese u zemlji, kao što je to u razvijenom svijetu kome težimo.

“Već dugi niz godina crnogorska kulturna zajednica nije imala priliku da njene interese sa pozicije ministra/ke kulture zastupa osoba sa gore navedenim kvalifikacijama. Naprotiv, pozicija ministra/ke kulture postala je mjesto za nekompetentne, često neobrazovane a u nekim slučajevima i nekulturne individue upitnog sistema vrijednosti, koje tu poziciju i resurse ministarstva koriste za ostvarenje svojih ličnih interesa i ciljeva, potpuno ignorišući kulturni razvoj našeg društva”, kazali su u reagovanju.

Kako su ocijenili, ovakav višedecenijski odnos prema esencijalnom sastojku svake zajednice (poštovanje dijaloga i univerzalne vrijednosti), koji daje smisao i inspiriše, doveo je do izostanka brige o našem i svjetskom kulturnom i umjetničkom nasljeđu (UNESCO baština), svođenja umjetnika/ca na jeftinu/besplatnu radnu snagu, devalviranju sistema vrijednosti i vrjednovanja, atrofije institucija, te izazova neobjektivnosti i neprofesionalizma u radu institucija, kao i u medijskom izvještavanju.

“U ovakvoj situaciji, smatramo da je krajnje uvrjedljivo, degradirajuće i nekompetentno predložiti za ministarku kulture osobu koja nema nikakve reference za vođenje kulturne politike našeg društva i rješavanje problema sa kojima je suočeno”, dodaju u reagovanju.

Ističu da je, Tamara Vujović, kandidatkinja za ministarku kulture i medija specijalizovala je fizikalnu medicinu, radila kao ljekar opšte prakse, bila pomoćnica ministra zdravlja, profesorica je medicinske grupe predmeta u Srednjoj mješovitoj školi, a bila je i saradnik u nastavi na Primijenjenoj fizioterapiji.

“Težnja političkih elita ka evropskim vrijednostima, koje makar deklarativno izražavaju, podrazumijeva cijeli niz konkretnih akcija koji omogućavaju slobodan i dostojanstven život njenim građanima, a kultura i umjetnost, te mediji – najprepoznatljiviji su promoteri tog dostignuća”, ocjenjuju iz Slobodnog Sindikata Kulture.

Očigledno je, ističu, da se ovakvim prijedlogom kultura i mediji Crne Gore žele zadržati kao teren za partijska razračunavanja, uz apsolutni izostanak senzibiliteta o značaju i sadržaju ovih važnih oblasti, koji vode dubokoj marginalizaciji i odsustvu dijaloga.

“Budući da Zakon ne uređuje precizno pitanje obrazovanja, biografije i referenci kandidata/kinja za ministra/ku kulture i medija, crnogorskoj javnosti i mandataru postavljamo sljedeća zdravorazumska pitanja:

– Kojim argumentima potkrepljuju ovakav izbor?
– Kako se reference predložene ministarke mogu primijeniti u cilju razvoja kulture i medija u Crnoj Gori?
– Kakva je vizija i strategija doprinosa demokratizaciji medija i kulture, te smirivanju podjela autoritetom koji se može pozvati na integritet i profesionalnost u datim oblastima?

Stoga zahtijevamo od mandatara i poslanika/ca Skupštine naše zemlje, izabranih da štite upravo interese javnosti, da zaustave odluku koja, osim toga što vrijeđa i potcjenjuje kulturne potrebe našeg društva, vodi još dubljoj degradaciji kulturnih standarda zajednice”.

“Pozivamo i gđu Tamaru Vujović da pokaže pojačanu odgovornost, te da se sama povuče sa mjesta kandidatkinje za ministarku kulture i medija, kako u svom, tako i u javnom interesu naše zemlje, da svi skupa ne dozvolimo urušavanje procesa kojima težimo”, dodaju u reagovanju.

I na kraju, zahtijevamo od 45. Vlade, ali i svake sljedeće, kome god dodijelili kulturu i medije kao resor u sveopštem grabežu političkih partija za pozicije – ne postavljajte na najodgovornija upravljačka mjesta ljude kojima je kultura usputna stanica do sanjanih pozicija ministara/ki i ambasadora/ki, već profesionalce sa jasnom vizijom razvoja, a bez partijske dioptrije. Takođe pozivamo sve naše kolege/inice umjetnike/ice koji su preko partija došli do najodgovornijih funkcija da se jače zalažu za što veća prava i što bolje uslove za same umjetnike/ice i manje snage da troše na “servisiranje” onih koji su ih na to mjesto doveli.

Reagovanje potpisuju:

Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore
Slobodni Sindikat kulture Crne Gore.
Udruženje filmskih producenata i reditelja Crne Gore
Institut za savremenu umjetnost
NVO “Centar za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore”
Underhill Fest
Društo za kulturni razvoj “Bauo”
NVO “Progressivni film”
“CUT UP” produkcija
Artikulacija Film
ABA Film
ABHO Film
NVO “Montenegro film forum”
“Galileo” production doo
Meander film
Adriatic Western
Arhiv cetinjskih bijenala
“Škart” NVO
“201”engage space
Kino klub Podgorica
Korifej Teatar
NVO TNT
35mm

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

04.12.2023. u 10:48h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:42h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2,

10:24h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:19h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 09:21h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 09:18h

Skip to content