Skupština odobrila 21 inicijativu koju su pokrenuli građani

Radio Titograd

08.11.2023, 09:21h

2 min

Foto: Skupština Crne Gore

Skupštini Crne Gore, od 1. januara do 6. novembra ove godine, upućena je 31 inicijativa za potpisivanje peticije, od kojih je 21 inicijativa odobren jer je sadržala zahtjeve kojima je moguće pokrenuti zakonodavnu, kontrolnu i/ili nadzornu funkciju Skupštine.

“Skupština Crne Gore pokrenula je tokom prethodnog, 27. saziva portal E-peticije koji građanima pruža priliku da kroz javne peticije i zahtjeve ostvare direktnu komunikaciju sa Skupštinom, njenim radnim tijelima i službama”, saopšteno je iz Skupštine.

U postupku prikupljanja neophodnog broja potpisa (6000) u roku od 60 dana, nalazi se pet inicijativa i to: Zahtjev za donošenje zakona o vršnjačkom nasilju, Zahtjev za obezbjeđivanje pune transparentosti u najavljenoj reformi Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, Zahtjev da se izmijeni i dopuni Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti, tako da svako dijete ima pravo da koristi usluge Dnevnog centra za rehabilitaciju, ranu intervenciju i pružanje potrebnih tretmana na teritoriji države Crne Gore, da ne postoje lokalna ograničenja, da država finansira trošak tretmana, Zahtjev za raspuštanjem Ustavnog suda i Zahtjev za poboljšanje uslova života za djecu i lica sa posebnim potrebama.

Za 14 inicijativa istekao je rok u kom je 6000 birača trebalo da ih potpiše. To su inicijative koje su se odnosile na: Pomoć oboljelima koji nemaju uslove za liječenje, Minimalnu alimentaciju, Poboljšanje učeničkog i studentskog standarda, Izmjene Zakona o visokom obrazovanju, Omogućavanje leta pacijentima za Minsk za transplataciju bubrega, Dopunu člana 3a Zakona o igrama na sreću, Beneficirani radni staž za prosvjetne radnice ostvarene kao majke, Sistem „Amber Alert“ u Crnoj Gori, Očuvanje kulturnog života grada Tivta i opstanak male scene Atrijum Buća, Podizanje spomenika vojvodi Iliji Plamencu, prvom gradonačelniku Podgorice, Omogućavanje nalaganja crnogorskog badnjaka pred Cetinjskim manastirom, Regulisanje finansiranja liječenja bolesne djece i građana Crne Gore kroz državni fond, Zatvaranje bolnice Meljine i Zakon o genetski potpomognutoj oplodnji.

Dvije inicijative dobile su potreban broj glasova u roku od 60 dana i biće, kao peticija, proslijeđene nadležnim, matičnim odborima, kada ti odbori budu formirani u 28. sazivu Skupštine Crne Gore: Peticija za povećanje zatvorskih kazni za djela protiv polnih i seksualnih sloboda i Peticija za zabranu Tik-Toka u Crnoj Gori i

Jedna inicijativa je, kao peticija, razmotrena na Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje, 27. saziva Skupštine Crne Gore: Peticija za spas Instituta „Dr Simo Milošević” Igalo.

Sedam inicijativa nije iz nadležnosti Skupštine i njihovo potpisivanje je odbijeno jer se odnosi na isključivo postupanje organa ostalih grana vlasti ili su neuredne: Promjena imena trajekta “Ruka pravde”, Igralište na Zabjelu, Vraćanje „Sea dance“, Izmještanje spomenika vojvodi Mirku Petroviću, „Izmišljene“ kafe, Vraćanje prigradskog saobraćaj u okolnim mjestima Podgorice i Omogućavanje leta za Minsk pacijentima za transplataciju bubrega jer je inicijativa iste sadržine odobrena, ali nije prikupila traženi broj glasova u određenom roku.

Dva podneska su bitno iste sadržine kao i ranije podnijete i to: Inicijativa za omogućavanje leta za Minsk pacijentima za transplataciju bubrega i Inicijativa koja se odnosi na Institut „Simo Milošević“, budući da je inicijativa iste sadržine odobrena i postigla potreban broj glasova u određenom roku, i kao peticija razmotrena na matičnom odboru 27. saziva.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:35h

Titogradske vijesti, top1

23.04.2024. u 17:21h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 17:17h

Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 15:45h

Titogradske vijesti, top1, Uncategorized

23.04.2024. u 15:39h

Skip to content