Skupština izabrala Irenu Radović za guvernerku CBCG, podrška svih osim DPS-a

Radio Titograd

15.12.2023, 17:28h

2 min

Skupština Crne Gore prihvatila je predlog predsjednika države Jakova Milatovića i za guvernerku Crne Gore izabrala Irenu Radović. Ukupno je glasao 71 poslanik, a Radović je dobila podršku 58 poslanika, dok je 13 bilo protiv.

Dužnost aktuelnog guvernera CBCG od 2016. obavlja Radoje Žugić.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u Skupštini je danas rekao da svojim dolaskom želi da povrdi da čvrsto stoji iza svog predloga.

Milatović je rekao da stanje u CBCG ne doprinosi imidžu finansijskog sistema.

“Pred nama su veliki izazovi i Crna Gora ne treba nikad više da dozvoli da dolazi u rizik da se nađe na sivoj listi Manivala”, kazao je Milatović.

Milatović je, takođe, kazao da Radović ima profesionalno iskustvo duže od 20 godina, brojna priznanja…

“Od budeće  guvernerke očekujem saradnju sa Vladom i drugim držvnim institucijama, ali nikada ne dovodeći u pitanje ciljave CBCG”, kazao je, između ostalog, Milatović i dodao da očekuje i punu transparentnost u dijelu zapošljavanja u CBCG.

Poslanik PES-a Darko Dragović kazao je da će se izborom nove guvernerke ostvariti puna funkcionalknost CBCG.

Kazao da će PES podržati izbor Irene Radović.

Poslanik DPS -a Andrija Nikolić kazao je da protiv Irene Radović nemaju ništa, poštuju njeno znanje i kompetencije, ali kažu da nisu sigurni da je to sada najadekvatnije rešenje.

“Nismo sigurni da je preporučljuvo da Radović dođe na čelo insitutcije koju je tužila i na kraju izgubila taj spor. Pitanje je koliko bi to bilo dobro i za instituciji i za gospođu Radović”, naveo je Nikolić.

Nikolic je kazao da DPS neće podržati predlog Milatovića da za guvernerku bude izabrana Irena Radović.

Poslanik NOVE Slaven Radunović kazao je da Radović ima njihovu punu podršku.

“Čak i da to niste vi, teško da bismo ostavili da guverner bude Radoje Žugić, pa da je kandidat i neko  ko ima lošije reference od vas”, kazao je Radunović.

Podršku Ireni Radovic iskazale su i Demokrate.

Poslanik Bošnjačke stranke Damir Gutić kazao je da profesionalne kvalifikacije govore da Radović posjeduje iskustvo i znanje.

Poslanik DNP-a Vladislav Bojović navodi da Crna Gora ima loš kreditni rejting, te da će od međunarodnih monetarnih institucija morati da uzima kredite po nepovoljnim uslovima i navodi da od Radović očekuje da i o tome vodi računa.

Poslanik Dritan Abazović navodi da URA podržava izbor nove guvernerke.

“Mislim da imamo jednog dobrog kandidata”, kazao je Abazović i dodao da je bankarski sektor u protekle tri godine stabilan i likvidan.

On je, međutim, kazao da Crnu Goru čeka zaduženje od milijardu eura. On je, takođe, Vladi poručio da da dogovoreno povećanje plate prosvetarima.

Poslanik SD-a Boris Mugoša kazao je da ta partija, takođe, podržava izbor Irene Radović.

“Moj dobonamjerni savjet je da ne ulazite u politiku i da svoj posao radite nepristrasno, nezavisno i objektivno”, kazao je Mugoša.

Poslanik HGI a Adrjan Vuksanović kazao je da podržavaju izbor Irene Radović, podrška stiže i od Albanskih partija.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) ranije je eksplicitno saopšteno da će podržati izbor Radović za guvernerku.

Nakon što su poslanici saopštili stavove o Milatovićevom predlogu, predsjednik Crne Gore im je zahvalio na konstruktivnoj raspravi i velikoj najavljenoj podršci.

“Posebno me raduje što najavljena podrška premašuje parlamentarnu većinu”, kazao je Milatović.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

Skip to content