Sjemenke limuna – prava riznica zdravlja

Radio Titograd

23.01.2024, 06:17h

2 min

Foto:Pixabay

 

Limun jeste zdrav, ali ne treba zanemariti koristi od njegovih sjemenki.

Poznato je da limun umije da bude izuzetno koristan za naše zdravlje, ponajviše zbog činjenice da obiluje vitaminom C. Ali, da li ste znali da su njegove sjemenke takođe odličan izvor korisnih materija?

Sjemenke limuna možete da konzumirate tako da ih prvo sameljete, zatim pomiješate s vodom, prokuvate tečnost i popijete.

Pasta od koštica limuna može da se koristi i kao dodatak raznim jelima. Imajte na umu da nije dobro da unesete više od oko tri do pet sjemenki odjednom, piše bodieko.si

Ukoliko ih ne sameljete prije jela, neće vam naškoditi, ali se najvjerovatnije neće svariti.

Najvažniji pozitivni efekti koje redovno konzumiranje sjemenki može da donese su sljedeće:

Zaštita od oksidativnog stresa
Slično kao i u limunu, i u sjemenkama nalazimo puno vitamina C koji je jedan od hvaljenih antioksidanasa (100 g limunove kore sadrži oko 47 mg vitamina C).

One su takođe dobar izvor limonoida i flavonoida.Konzumiranjem sjemenki limuna svom tijelu možete da obezbijedite važne antioksidanse koji će neutralizovati negativan uticaj slobodnih radikala. Time će se smanjiti rizik od oksidativnog stresa, a posljedično i od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i drugih bolesti.

Istraživači su otkrili da ekstrakt limunove kore može da bude koristan u sprečavanju komplikacija kod osoba s dijabetesom. On može smanjiti količinu šećera u krvi, kao i količinu glikoziranog hemoglobina (HbA1c). Antioksidansi u kriškama limuna takođe su u najvećoj mjeri zaslužni za opisane pozitivne učinke vezane uz dijabetes.

Analgetsko dejstvo
Od sjemenki limuna moguće je napraviti kvalitetno ulje koje je jedan od sjajnih prirodnih analgetika.

Ulje sjemenki limuna navodno ima vrlo pozitivan učinak na djelove mozga koji su povezani s percepcijom boli, što osigurava analgetski učinak.

Stimulacija stvaranja kolagena
Jedan od glavnih krivaca za ubrzano starenje kože je usporavanje proizvodnje kolagena.

Kolagen je izuzetno važan strukturni protein odgovoran za napetost i elastičnost kože. Očekuje se postupno smanjenje količine kolagena, no kod nekih je taj proces posebno brz.

Jedan od najboljih načina za usporavanje starenja kože je povećanje unosa vitamina C.

Ne samo da je odličan antioksidans koji štiti kožu od UV zraka i drugih negativnih učinaka odgovornih za ubrzano starenje kože, već je vitamin C važan i za samo stvaranje kolagena.

Da bi naše tijelo moglo da sintetiše kolagen, mora da ima dovoljno vitamina C na raspolaganju.

Pomaže u borbi protiv infekcija
Ekstrakt sjemenki limuna može biti koristan i za prevenciju i brže svladavanje raznih infekcija, uključujući i gljivične, prenosi City Magazine.

Utvrđeno je, na primjer, da materije u limunovoj kori mogu da smanje rizik od prekomjernog rasta kandide, poznate gljivice kvasca koja u slučaju prekomjernog rasta može da izazove veliku štetu. Naravno, zbog vitamina C kriške limuna izvrstan su izbor i za prirodno jačanje imuno sistema.

Poboljšava pamćenje i koncentraciju
Da li osjećate da vam pamćenje nije najbolje u posljednje vrijeme? Možda primjećujete da vam je prilično teško da se saberete?

S ovakvim simptomima, naravno, ima smisla prvo isključiti ozbiljnije probleme. Ako se pokaže da nije ništa ozbiljnije (na primjer, rani znakovi Alchajmerove bolesti), onda postoje prirodni preparati koji vam mogu pomoći da proradite mozak.

U njih spada i ulje sjemenki limuna koje može da bude vrlo korisno za pamćenje i koncentraciju, a navodno pomaže i u poboljšanju raspoloženja, jer je utvrđeno da ima pozitivno dejstvo na dopaminske i serotoninske receptore.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:54h

Titogradske vijesti, top2,

11:50h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 10:40h

Skip to content