Sirija pristala da otvori dva granična prelaza za isporuku pomoći

Radio Titograd

14.02.2023, 08:45h

2 min

Foto:Guliver

Predsjednik Sirije Bašar Asad pristao je da otvori dva nova prelaza na granici sa Turskom, kako bi na sjeveroistoku zemlje pod kontrolom pobunjenika bila isporučena prijeko potrebna pomoć i oprema za milione žrtava zemljotresa, saopštile su kasno sinoć Ujedinjene nacije.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Guterres) pozdravio je dogovor predsjednika Sirije o otvaranju dva granična prelaza na početni period od tri mjeseca.

Trenutno UN imaju dozvolu za isporuku pomoći samo na području Idliba preko jednog graničnog prelaza, Bab al-Hava, na insistiranje sirijskog saveznika Rusije.

Saopštenje o otvaranju još dva prelaza objavljeno je poslije sastanka Asada i šefa humanitarne misije UN Maritna Grifitsa (Griffiths), koji je prošlog vikenda obišao područja razorena u zemljotresu snage 7,8 koji je pogodio jug Turske i sjeverozapad Sirije.

Zvanično saopštenje generalnog sekretara UN objavljeno je tokom zatvorenog sastanka Savjeta bezbjednosti UN na kojem je Grifits na virtuelnom brifingu saopštio da je Asad pristao da otvori još dva granična prelaza.

Sirijski ambasador u UN Basam Sabag (Bassam Sabbagh) rekao je novinarima da je Asad imao “pozitvan i konstruktivan sastanak” sa zvaničnikom UN i da je potvrđena potreba za hitnom pomoći koja treba da uđe u sve regione u Siriji, uključujući i one pod okupacijom i kontrolom naoružanih terorističkih grupa.

“Na osnovu toga, Sirija podržava ulazak humanitarne pomoći u regione preko svih mogućih graničnih prelaza – bilo u zemlji ili preko granice, na period od tri mjeseca, da osigura isporuku svim ljudima na sjeverozapadu Sirije”, rekao je Sabag.

Brazil i Švajcarska koji u SB UN nadgledaju prekogranična pitanja Sirije, zatražili su “hitnu implementaciju” dogovora o otvaranju dva prelaza.

UN su pod jakim pritiskom da dostave više pomoći i opreme u region pod kontrolom pobunjenika na sjeverozapadu Sirije, poslije zemljotresa koji je zemlju pogodio prije nedjelju dana, dok broj mrtvih raste, a preživeli nemaju sredstva da tragaju za živima.

Prema spasilačkoj grupi Bijeli šlemovi, na sjeverozapadu Sirije u oblasti pod kontrolom pobunjenika u zemljotresu je stradalo 2.166 ljudi, a 1.414 u oblastima pod nadzorom vlade, po navodima sirijskog Ministarstva zdravlja.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:28h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:22h

Magazin, top2

22.06.2024. u 11:04h

Skip to content