Sindikat prosvjete čestitao 1. maj Abazoviću, Damjanoviću i Vojinoviću

Radio Titograd

01.05.2023, 09:46h

2 min

Sindikat prosvjete Crne Gore uputio je čestitku povodom Prvog maja premijeru Dritanu Abazoviću, ministru finansija Aleksandru Damjanoviću i ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću.

Njihovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

Poštovana gospodo, Sindikat prosvjete Crne Gore vam želi srećan Prvi maj, praznik rada. Želimo vam dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću. Prosvjetni radnici u Crnoj Gori su decenijama gurani na marginu društva. Male plate su bile jedan od znakova raspoznavanja prosvjetnih radnika.

Nesiguran pravni položaj, gdje je jedini kriterijum prilikom zapošljavanja i dobijanja rješenja za stalno i dalje partijske, rođačke i prijateljske veze, je takođe, boljka obrazovnog sistema. Što bi se u narodu reklo “ako te prepozna te teren”.

Uslovi rada, sa prebukiranim učionicama u gradskim sredinama, loša infrastrura i slaba opremljenost škola informatičkom opremom, te problem sa prevozom koji se godinama ne rješava, su nešto što poziv prosvjetnog radnika ne čini primamljivimm kod mlađih generacija.

Dostojanstven rad je sve više davna prošlost. Pritisci roditelja prilikom ocjenjivanja, uprava škola i djece na prosvjetne radnike su iz dana u dan sve češći i agresivniji. Poštovana gospodo, samo zadovoljan prosvjetni radnik može da bude od koristi društvu. Sindikat prosvjete zahtijeva od vas da učinite sve što je u vašoj moći da poziv prosvjetnog radnika ponovo bude atraktivan za mlađe naraštaje.

Uvećanje zarada programom “Evropa sad” i uvećanjem koeficijenata od 20 odsto u prethodne dvije godine su pozitivni pomaci. Ali, to nije dovoljno. Zarade se moraju uvećavati i u narednom periodu. Stručnoat mora biti glavni kriterijum prilikom zapošljavanja i napredovanja.

Prosvjetni radnici moraju dobiti status službenog lica dok su na poslu, a nasrtaji na nastavnike moraju se oštrije sankcionisati. Sindikat prosvjete će vas svakodnevno podsjećati da je prosvjetni radnik stub društva, a obrazovanje temelj razvoja države i da morate dati sve od sebe da bi položaj prosvjetnog radnika bio bolji iz dana u dan. I na kraju, ali ne najmanje važno.

Ovaj prvi maj dočekujemo bez aprilske plate. Istina, još nije probijen zakonski rok do kada treba isplatiti zaradu. Ali, prvomajske praznike dočekasmo praznih novčanika. Neki od nas su planirali da otputuju, da dočekaju djecu – studente, da se druže s prijateljima i proslave Praznik rada. Bez plate, sve je ovo teže izvodljivo.

Gorak ukus nam ostade u ustima. Neki u državi su primili aprilsku platu. I treba! A mi, opet na marginui, opet na čekanju. Sigurno ima prečih! Ali dokle? Nadamo se da ste vi primili plate i da nemate ovaj osjećaj zaboravljenosti. Svako dobro vam želimo, uz pozdrav: “Živjeli radnici! Srećan nam Prvi maj”.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.09.2023. u 19:22h

Skip to content