Šimun: Procjena i preporuke evropskih eksperata dragocjeni za uspostavljanje funkcionalnog stanja u oblasti droga

Radio Titograd

13.02.2024, 09:07h

< 1 min

Foto:MZ

 

Ministar zdravlja Vojislav Šimun razgovarao je sa Fredericom Deneckerom, koordinatorom IPA projekta, Katerinom Skarupovom i Robertom Patrancusom, analitičarima za oblast zdravlja i bezbjednosti, koji borave u Crnoj Gori od 12-16.februara, saopšteno je iz MZ.

“Eksperti Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti droga EMCDDA u sklopu posjete održaće niz sastanaka sa najznačajnim institucijama i organizacijama u oblasti droga u Crnoj Gori, nakon čega će izvršiti procjenu stanja u oblasti droga u našoj zemlji, i dati preporuke u cilju uspostavljanja funkcionalnog i održivog Sistema za informacije i podatke u oblasti droga i Sistema ranog upozorenja na nove psihoaktivne supstance”, ističe se u saopštenju MZ.

Navode da je jedno od završnih mjerila u poglavlju 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost je punopravno članstvo Crne Gore u EMCDDA.

“Ministarstvo zdravlja kao nacionalna kontakt tačka će u narednom periodu nastaviti niz aktivnosti kako bi ova dva sistema bila usaglašena sa stadardima i protokoloma EMCDDA, odnosno pravnom tekovinom Evropske unije”, kaže se u saopštenju.

Podsjećaju da je u decembru 2023. godine Ministarstvo zdravlja formiralo radnu grupu za izradu Nacionalne strategije za droge za period 2024-2027. godine, čiji je krajnji rok za usvajanje drugi kvartal 2024. godine.

“Radna grupa je izradila nacrt analize stanja i trenutno je u fazi postavljanja indikatora učinka kojima će se mjeriti vrijednost ostvarivanja operativnih ciljeva. Usvajanje strategije doprinijeće ostvarivanju jednog od privremenih mjerila u poglavlju 24. Crna Gora je zajedno sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana ostvarila pravo na učešće u IPA8 projektu za period od 2023-2027. godine, koji se sprovodi uz ekspertsku podršku EMCDDA”, zaključuje se u saopštenju.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:15h

28.02.2024. u 20:44h

28.02.2024. u 20:44h

Skip to content