Šimun-Ersoy: U fokusu buduće saradnje Ministarstva zdravlja i agencija TIKA edukacija zdravstvenog kadra

Radio Titograd

02.02.2024, 12:48h

< 1 min

Foto:MZ

Saradnja između Ministarstva zdravlja i Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA), koja je i do sada bila izuzetno uspješna i značajna za zdravstveni sistem u Crnoj Gori, u narednom periodu će se, kroz konkretne programe podrške, dodatno unapređivati i dograđivati, zajednički je zaključak sa sastanka ministra zdravlja Vojislava Šimuna sa Nihal Ersoy, koordinatorkom Agencije TIKA za Crnu Goru.

Šimun je zahvalio narodu Turske i Ageneciji TIKA na višestrukoj pomoći crnogorskom zdravstvenom sistemu, koja je rezultirala podizanjem nivoa kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga građanima Crne Gore.

“On je izrazio ubjeđenje da će se ovako kvalitetna i sadržajna saradnja nastaviti i intenzivirati i u narednom periodu”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Koordinatorka Agencije TIKA je podsjetila da su od 2007. godine, od kada su prisutni u Crnoj Gori, realizovali brojne projekte i aktivnosti, koje su u oblasti zdravstva bile usmjerene na unapređenje infrastrukture, nabavku medicinske opreme i edukaciju kadra.

Na današnjem sastanku, sagovornici su se saglasili da u narednom periodu, kada su zajedničke aktivnosti u oblasti zdravstva u pitanju, fokus bude na edukaciji i stručnom usavršavanju zdravstvenog kadra.

“U tom smislu, TIKA će omogućiti dolazak turskih ljekara u Crnu Goru, koji će edukovati naš medicinski kadar u raznim oblastima medicine, kao što su ginekologija, hirurgija, ortopedija, anesteziologija, kao i u oblastima javnog zdravlja, reagovanja u vanrednim situacijama, upravljanja bolnicama i drugo”, ističe se.

Pored toga, edukaciju će pratiti i obezbjeđivanje neophodne  medicinske opreme za određene terapijske i dijagnostičke procedure.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

09:43h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 09:19h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 09:07h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 07:58h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 07:49h

Skip to content