Šest znakova da vam nedostaje jedan od ključnih vitamina

Radio Titograd

30.05.2023, 05:55h

< 1 min

Foto:Pixabay

Ekstreman umor samo je jedan od simptoma koji se mogu pojaviti kod nedostatka vitamina B12, ocijenila je doktorka Žastin Batler.

Ljudima je potrebno 50 mikrograma vitamina B12 dnevno, a kod onih koji imaju manjak tog nutrijenta, mogu se pojaviti određeni simptomi.

„Ekstreman umor, nedostatak energije, slabost u mišićima, trnci, depresija i kognitivni problemi, poput lošijeg pamćenja, razumijevanja i prosuđivanja, mogu biti znak nedostatka vitamina B12“, kaže dr Batler.

Vitamin B12 proizvodi bakterije koje se nalaze u tlu, pa bismo ga najlakše mogli unijeti konzumacijom neoprane hrane, što za većinu nije opcija. Zbog toga se danas najčešće dobija iz obogaćene hrane ili dodataka prehrani, piše Index.

„Može se dobiti konzumacijom ekstrakta kvasca i pahuljica, biljnih mlijeka, veganskih jogurta i deserata obogaćenih vitaminom B12“, dodala je.

Vitamin B12 pomaže tijelu u održavanju zdravih nervnih ćelija i pomaže u proizvodnji DNK. Takođe, dr Batler napominje da vitamin B12 „blisko sarađuje sa folnom kiselinom, stvara crvena krvna zrnca, pomaže gvožđu da bolje funkcioniše u tijelu i proizvodi spoj uključen u imunološku funkciju i raspoloženje“.

Postoje posljedice dugotrajno niskog nivoa vitamina B12, kao što su povišen nivo aminokiseline homocisteina u krvi. Povišen nivo homocisteina u krvi povezuje se sa srčanim bolestima. Ako ste zabrinuti za svoj nivo vitamina B12 i sumnjate u njegov manjak, obratite se svom ljekaru za savjet.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.09.2023. u 19:22h

Skip to content