Šest namirnica koje treba da držite u frižideru

Radio Titograd

12.05.2024, 07:10h

2 min

Foto:Pixabay

 

Svježe meso, ribu i mlječne proizvode sigurno ćete da držite u frižideru, ali postoje namirnice koje možda nepravilno odlažete.

Mnogi pogrešno misle da kečap treba čuvati na polici ormarića, kao u prodavnici. Ipak, nakon što se otvori, stručnjaci kažu da kečap treba čuvati u frižideru. Dok je neotvoren i zapečaćen, može da se čuva van frižidera, ali kada se jednom otvori, najbolje ga je držati u frižideru kako bi se zadržao njegov prirodni nivo kisjelosti, ukus, miris i boja.

Ako spremate zalihe kukuruza u klipu za sledeći roštilj, najbolje je da ga držite u frižideru. Ako klip kukuruza stavite u odmah nakon kupovine, to će uveliko usporiti pretvaranje njegovog šećera u škrob.

Tehnički je u redu držati maslac na kuhinjskom stolu. Ipak, ako želite da produžite svježinu i poboljšate ukus, najbolje je da ga stavite u frižider. Najbolji način da maslac ostane maziv i svjež je da ga izvadite dovoljno koliko vam treba za obrok i ostavite ga izvan frižidera oko sat vremena prije upotrebe kako bi mogao pravilno da omekša.

Ako redovno kupujete tortilje, možda ste primjetili da jako brzo dobiju plijesni. Kako biste riješili ovaj problem, stručnjaci predlažu da tortilje držite u frižideru.

Ako orašaste plodove planirate da konzumirate u roku od mjesec dana od kupovine, možete ih držati u ostavi. Međutim, ako želite da vam duže ostanu svježi, orašaste proizvode je najbolje da držite u frižideru. Nezasićene masti u orašastim plodovima su osjetljive i mogu brzo da oksidiraju, štu utiče na njihov prirodni ukus.

Kvasac je glavni sastojak u mnogim pekarskim proizvodima, ali kvasac je vrlo osjetljiv na promjene okoline. Neotvoren može da se čuva na hladnom i suvom mjestu, ali se nakon otvaranja preporučuje čuvanje u frižideru.

Niže temperature u frižideru pomažu da se očuvaju aktivnosti kvasca i sprečavaju njegovo odumiranje, osiguravajući da ostane prikladan za vaše potrebe pečenja. Nakon što otvorite limenku kvasca, ključno je da sav neiskorišćeni kvasac prebacite u hermetički zatvorenu posudu prije nego što ga stavite u frižider. Ovo sprječava vlagu da deaktivira kvasac. Ako se pravilno skladišti, kvasac može da zadrži svoju aktivnost oko četiri do šest mjeseci nakon otvaranja.

 

 

Autor:RTCG

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

Skip to content