Šehović: Vlada broji svoje poslednje dane, interes svih je da što prije padne

Radio Titograd

21.12.2021, 21:38h

3 min

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović kazao je, u emisiji “Press plus sa Rajkom Raičević“ na Adrija televiziji, da treba sačekati i vidjeti da li će budzet proći u parlamentu, nakon čega će se opozicija odrediti o novoj interpelaciji o nepovjerenju Vladi Crne Gore.

– Hoću da vjerujem da će nam dešavanja u parlamentu koja ćemo gledati narednih dana, kao i priča o budzetu, dati za pravo da odmah početkom januara na jedan ozbiljan način sagledamo situaciji i procijenimo kada ćemo tačno obnoviti inicijativu o nepovjerenju Vladu. Kada je formalizujemo, vjerujem da će konačno biti razmatrana u parlamentu, da ćemo srušiti Vladu i ići na nove izbore, koji mogu biti zajedno sa lokalnim na proljeće, ili ćemo svjedočiti nekom novom okupljanju na političkoj sceni – naveo je Šehović.

On je istakao da aktuelna Vlada Crne Gore, u svakom slučaju, broji poslednje dane.

– Jasno je da ova Vlada ne može da vlada i interes svih je da ona što prije padne – kazao je Šehović.

Prema njegovim riječima, izvršna vlast nije ništa ispunila, a obećavala je, kako je kazao, brda i doline.

– Mi u 2022. godinu ulazimo sa manjim BDP-om nego što smo imali 2019. godine i prosto se pitam kako je moguće da je danas to izvodljivo. Mi smo dovedeni u situaciju da nas neko namjerno gura u slom javnih finansija, samo da bi se dodvorio građanima pred očekivano formiranje partije – naveo je Šehović.

On je kazao da je mnogo toga lijepog upakovano u program „Evropa sad“, ali se opravdano postavlja pitanje njegove održivosti.

– Kada je riječ o ciljevima ovog projekta onda tu nema ništa sporno, jer se taj projekat, u suštini, zasniva na povećanju minimalne cijene rada sa 250 na 450 eura. Problem nastaje kada se zapitamo, a odakle nam novac za ta obećanja –  istakao je Šehović.

To, kako je naveo, podrazumijeva potrebu da država obezbijedi oko 200 miliona eura na godišnjem nivou da bi isfinansirala one stvari koje „Evropa sad“ predviđa.

– Vlada nam je poručila da ćemo taj novac obezbijediti kroz zakon o poreskoj administraciji, odnosno kroz oporezivanje neprijavljenih prihoda, pa je na osnovu toga planirala nekih dvadesetak miliona. Obećala nam je neke silne milione od povećanja raznih vrsta akciza. Obećala nam je nove prihode u budzetu po osnovu suzbijanja sive ekonomije. Obećano nam je 20 miliona eura od zakona o poreskoj administraciji, a znate li koliko smo po tom osnovu prihodovali – nula eura – dodao je Šehović.

On je rekao da je saglasan da treba tražiti način za povećanje minimalne zarade, ali to treba raditi na realnim osnovama.

– Nismo saglasni sa tim da ova Vlada daje sebi za pravo da obećava kule i gradove, a vidjeli smo kakvi su ekonomski učinci njenog rada. Nismo saglasni da se to radi na ovaj način, jer ukoliko bi se projekat realizovao na ovaj način onda bi nas projekat „Evropa sad“ uveo u bankrot –  kazao je Šehović.

Upitan da prokomentariše Memorandum o saradnji između SNP-a, Građanskog pokreta URA i stranaka manjinskih naroda, on je rekao da svaka inicijativa koje vodi ka najširem mogućem konsenzusu o evropskim, građanski i antifašističkim vrijednostima ima podršku Socijaldemokrata.

– Memorandum me je prijatno iznenadio. Vjerujem da on predstavlja potreban uslov za prevazilaženje trenutne političke krize u kojoj se Crna Gora nalazi. Iz te političke krize postoje samo dva izlaza. Prvi je da konstatujemo da ovako više ne može. Vjerujem da nam neće trebati previše vremena da se oko toga dogovorimo i da se odredimo datum vanrednih parlamentranih izbora. To je, što se nas u SD tiče, najbolje, najpoštenije i napravednije rješenje za izlaz iz ove krize. Drugi izlaz je prekompozicija političke scene – zaključio je Šehović.

Autor.radiotitograd.me

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:11h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:08h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:03h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 22:57h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 21:04h

Skip to content