Šehović: Usvajanjem Rezolucije UN-a o Srebrenici pobijedila istina i pravda, svađa unutar crnogorske vlasti pokazatelj njene neodrživosti i antievropske orijentacije

Radio Titograd

23.05.2024, 19:45h

2 min

Usvajanjem Rezolucije o Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), kojom se uspostavlja Međunarodni dan sjećanja na žrtve ovog stravičnog zločina, najvećeg i namonstruoznijeg te vrste poslije Drugog svjetskog rata, ali i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, pobijedila je istina i pravda.
To je, inače, najmanje što je civilizovani svijet u ovom momentu mogao da uradi, suočen i sa sopstvenim dijelom odgovornosti zbog toga što je propustio da ga svojevremeno spriječi. Region je, ako bude dovoljno državničke mudrosti i pameti, dobio priliku za političku katarzu, ali i za novi zajednički početak, ovoga puta na zdravim ideološkim i vrijednosnim temeljima.
Ovakav ishod glasanja u Njujorku vraća vjeru da su ljudske vrijednosti univerzalne, da ne poznaju granice, te da je moralni kompas čovječanstva ipak nepokolebljiv.
Ironija sudbine je da su najveći promoteri ove rezolucije upravo oni koji su se Rezoluciji najviše protivili. Njihov prilično neubjedljiv otpor i manipulativan narativ koji ga je pratio, samo je dodatno ojačao potrebu za ovakvim dokumentom, ističući njegovu kritičnu važnost u borbi protiv revizionizma i poricanja genocida.
Iako je Crna Gora podrškom ovoj rezoluciji, formalno ostala privržena zapadnom sistemu vrijednosti, kojem inače s punim pravom većinski teži, ostao je gorak ukus zbog, najblaže rečeno, nesnalaženja aktuelne vlasti kod upravljanja ovim, ne političkim, nego prije svega etičkim pitanjem. Zahvaljujući demonstriranoj političkoj nedoraslosti i neodlučnosti, koja je od početka bila prisutna unutar, po ovom pitanju, međusobno posvađane vlasti, razotkrivena je duboka podijeljenost unutar parlamentarne većine. Sada je kristalno jasno da najmanje polovina te većine ne razumije da bez suočavanja s prošlošću nema budućnosti, a posebno ne evropske, koje su joj puna usta. Ovakva vlast, koja nije u stanju da prepozna ključne istorijske trenutke, i da na njih adekvatno i bez jeftinih dnevno-političkih kalkulacija odgovori, nije održiva, a još manje je evropska.
Socijaldemokrate Crne Gore će nastaviti borbu za istinu, pravdu i evropske vrijednosti. Nećemo odustati dok ne izgradimo društvo koje je utemeljeno na ispravnom progresivnom svjetonazoru. Naša vizija Crne Gore je jasna: društvo koje ne bježi od prošlosti, već se suočava s njom, kako bi osiguralo bolju, pravedniju i prosperitetniju budućnost za sve.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 19:18h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 17:21h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 16:16h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 14:06h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 13:07h

Skip to content