Šef kineske diplomatije upozorilo Ameriku da rizikuju sukob s katastrofalnim posljedicama

Radio Titograd

07.03.2023, 10:18h

2 min

Foto: EPA-EFE

Kineski ministar vanjskih poslova Ćin Gang okrivio je SAD za rastuće tenzije između Vašingtona i Pekinga i rekao da će, ako SAD ne promijene svoj put, doći do sukoba i konfrontacije.

“SAD su se bavile suzbijanjem i obuzdavanjem Kine, a ne fer konkurencijom zasnovanom na pravilima”, rekao je šef kineske diplomatije, prenosi Klix.ba.

On smatra kako su percepcija i pogledi Sjedinjenih Američkih Država na Kinu “ozbiljno iskrivljeni”.

“SAD smatra Kinu kao svog primarnog rivala i najznačajniji geopolitički izazov. Ovo je kao da je prvo dugme na košulji pogrešno zakopčano. SAD treba da igraju po pravilima o kojima govore”, smatra Qin.

On je zatim situaciju uporedio sa sportskom utrkom u kojoj jedan sportista samo želi omesti drugog, prenosi Reuters.

“Sjedinjene Države mnogo govore o poštovanju pravila, ali zamislite da se dva sportista takmiče u olimpijskoj trci. Ako jedna strana, umjesto da se fokusira na davanje maksimuma, uvijek pokušava saplesti ili čak upasti u drugu… To nije fer konkurencija, već zlonamjerna konfrontacija i faul”, istakao je.

Washington ističe da ne želi sukob, ali smatra da Kina ne bi trebala odgovarati na optužbe.

“To je jednostavno nemoguće”, rekao je Qin.

“Ako Sjedinjene Američke Države ne pritisnu kočnicu i nastave da se kreću pogrešnim putem, nikakva ‘zaštitna ograda’ ne može spriječiti iskakanje iz kolosijeka, koje će prerasti u sukob i konfrontaciju. I ko će snositi katastrofalne posljedice?”

Odnosi dvije supersile godinama su bili napeti zbog brojnih pitanja, uključujući Tajvan, trgovinu i Ukrajinu, ali su se pogoršali nakon kontroverznog balona za koji su SAD rekli da je kineska špijunska naprava zbog čega je i oboren prošlog mjeseca.

“Ako Sjedinjene Države imaju ambiciju da ponovo postanu velike, trebale bi imati širok um i za razvoj drugih zemalja. Suzbijanje i potiskivanje neće učiniti Ameriku velikom. To neće zaustaviti podmlađivanje Kine”, rekao je Qin, prenosi Klix.ba.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

29.05.2023. u 14:49h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2023. u 14:45h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2023. u 12:38h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2023. u 12:33h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2023. u 12:29h

Sport, top2

29.05.2023. u 12:26h

Skip to content