Šef IDF-a: Odgovoran sam za 7. oktobar; SAD: Izrael nema vjerodostojan plan da zaštiti civile Rafe

Radio Titograd

13.05.2024, 07:38h

< 1 min

Foto:Ambasada Palestine

 

Izraelske snage prodiru dublje u Rafu, grad na jugu Pojasa Gaze koji je nekada bio utočište za hiljade Palestince koji su bježali od izraelskog bombardovanja. Ukupan broj Palestinaca koji su pobjegli nakon izraelskog naređenja da se evakuišu procjenjuje se na oko 300.000. Državni sekretar SAD-a Entoni Blinken tvrdi da im izraelska vlada nije pokazala kredibilan plan za zaštitu civila u Rafi. Izrael obilježava Dan sjećanja.

Izrael tvrdi da mora da izvrši invaziju na Rafu

Izrael tvrdi da mora da izvrši invaziju na Rafu da bi demontirao Hamas i vratio taoce zarobljene u napadu 7. oktobra.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Izrael treba da ima jasan, kredibilan plan za zaštitu civila, koji SAD do sada nisu vidjele.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da SAD i EU nisu uradile dovoljno da natjeraju Izrael na primirje.

Izrael obilježava Dan sjećanja

Izrael obilježava Dan sjećanja, a načelnik štaba IDF-a general-potpukovnik Herci Halevi kaže da je odgovoran za poginule vojnike.

“Kao komandant Izraelskih odbrambenih snaga snosim odgovornost za činjenicu da IDF nije uspio u svojoj misiji da zaštiti građane Izraela 7. oktobra. Svaki dan osjećam zbog toga težinu na svojim plećima”, rekao je Halevi.

Izraelska vojska poslala je tenkove u istočno predgrađe grada Gaze koje je pretrpjelo teška bombardovanja koja su uništila nekoliko kuća, uključujući i višespratnice.

Palestinci su izvijestili o snažnom izraelskom bombardovanju tokom noći u izbegličkom kampu Džabalija i drugim oblastima u sjevernom pojasu Gaze.

Najmanje 35.034 Palestinaca je ubijeno, a 78.755 povrijeđeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

Skip to content