Sedmi dan krize na sjeveru Kosovu: Građani se ponovo okupljaju

Radio Titograd

02.06.2023, 10:39h

< 1 min

Foto: Printscreen

U opštinama Zubin Potok, Zvečan i Leposavić noć je protekla mirno, a od jutros, sedmog dana krize u te tri opštine na sjeveru Kosova, građani se ponovo okupljaju zahtijevajući povlačenje albanskih gradonačelnika iz zgrada opštine i povlačenje kosovskih specijalnih jedinica, prenosi Tanjug.

Zaposleni opštine Zvečan se i danas upisuju u improvizovani spisak postavljen na stolu ispred ograde koju je postavio KFOR, čiji su pripadnici na prilazu zgradi opštine.

Zaposlenima je od prošlog petka zabranjen dolazak na posao u zgradu opštine Zvečan, gdje su i dalje specijalne jedinice.

Manje grupe građana bile su prisutne i tokom noći u Zvečanu i Leposaviću.

Tri zahtjeva evropskih zvaničnika

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Žosep Borelj saopštio je da su na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i u susretu s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani evropski zvaničnici iznijeli tri zahtjeva – održavanje novih izbora na sjeveru Kosova, soiguravanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju zajednice srpskih opština (ZSO).

 

Borreljje u objavi Twitter-u naveo da će, ako to ne bude urađeno, biti ozbiljnih posljedica po odnose sa Evropskom unijom.

On je objavio da je u Moldaviji na samitu evropskih lidera razgovarao sa Vučićem i Osmani o “opasnoj situaciji na Kosovu”, kao i da se sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, zajedno sastao sa Vučićem i Osmani.

“Sada treba da se osigura održavanje novih lokalnih izbora, osiguravanje učešća kosovskih Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju zajednice opština sa srpskom većinom u dijalogu uz podršku EU-a. Ako to ne uradite, to će imati ozbiljne posljedice po naše odnose”, napisao je Borelj.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.09.2023. u 19:22h

Skip to content