Sea dance: Obavještenje o nemogućnosti finansiranja festivala stiglo 20. jula, a ne u maju

Radio Titograd

01.08.2022, 11:18h

2 min

Foto: SEA DANCE festival

Organizatori Festivala Sea Dance negirali su tvrdnje Ministarstva ekonomskog razvoja da ih je Vlada sredinom maja obavijestila o zakonskim ograničenjima za finansiranje festivala. Poručuju da je to obavještenje stiglo 20. jula, više od dva mjeseca nakon što je festival, nakon obećane državne podrške, najavljen.

Oni su podsjetili javnost na događaje koji su prethodili objavi ovogodišnjeg izdanja festivala i njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Naime, 5. maja tekuće godine, predsjednik Vlade Dritan Abazović i resorni ministar Goran Đurović održali su sastanak sa organizatorima Sea Dance festivala na kojem je potvrđena podrška Vlade Crne Gore na nivou prethodnih godina. Tada je pored finansijske podrške za ovu godinu, obećano i potpisivanje dugoročnog ugovora između Vlade i festivala, koji bi umnogome uticao na kvalitet istog, s obzirom na jasnu činjenicu da bi dužina kampanje od 9-12 meseci, naspram 2-3 mjeseca prethodnih godina, direktno uticala na značajan porast broja inostranih posjetilaca festivala koji svoja festivalska putovanja planiraju tokom zime. Istog dana, zamoljeni smo da podržimo događaj povodom proslave Dana državnosti 13. jula u Baru, što smo i učinili angažujući bend “Barcelona Gipsy Balkan orchestra”, Marka Louisa i After Affair”, navode u saopštenju.

Dodaju da 19. maja, Ministarstvo finansije daje saglasnost za opredijeljivanje potrebnih sredstava za finansiranje festivala. Dan kasnije, 20. maja, održan je press događaj u Budvi, kome je prisustvovao i Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, na kojem je saopštena informacija o potpisivanju dugoročnog ugovora između Sea Dance festivala i države. Ministar je tom prilikom poručio da Crna Gora ima višestruke koristi od ovog festivala – ekonomske, turističke i promotivne, te je ispred Vlade Crne Gore potvrdio da će i u narednom periodu nastaviti da podržavaju ovaj festival.

“Tokom juna mjeseca obaviješteni smo da će dosadašnji model saradnje morati da se promijeni i da se radi na rješenjima, nakon čega je uslijedila serija sastanaka na tu temu. Krajem juna nam je predložen model Pregovaračkog postupka, što smo mi prihvatili. Nažalost, 20. jula, obaviješteni smo da Vlada ipak nije u mogućnosti da podrži festival. Tada smo informisali nadležne državne službe o modelima koji funkcionišu u drugim zemljama u kojima EXIT realizuje festival, međutim nijedan od tri predložena modela koji funkcionišu u drugim zemljama Evropske unije, kao što je Hrvatska, nije prihvaćen”, navode organizatori Sea dance festivala.

Na kraju, iskazuju, kako kažu, žaljenje što je čitav slučaj u vezi sa održavanjem Sea Dance festivala ispolitizovan.

“Činjenica je – da nije bilo obećanja državne pomoći, ne bi se ni pristupilo organizaciji festivala ove godine. Ta podrška je neophodna imajući u vidu ograničenja domaćeg tržišta kada su u pitanju komercijalna sponzorstva i drugi komercijalni prihodi, koji su i desetostruko manji nego u drugim zemljama u kojima realizujemo festivale.

EXIT je do sada pokrenuo 10 festivala u 8 zemalja Evrope, dok imamo pozive sa Bliskog Istoka, Azije i Amerike gdje ćemo u narednim godinama realizovati različite manifestacije. Sea Dance festival je prvi događaj koji smo organizovali van Srbije i jedan je od nama najdražih festivala. Podrška koju smo u prethodnih nekoliko dana dobili od strane crnogorske javnosti nas obavezuje da učinimo sve što je u našoj moći da održimo festival, ali je činjenica da ga ne možemo realizovati po svaku cijenu, već isključivo ako je on dobrodošao od strane Vlade Crne Gore i Opštine Budva”, zaključuju organizatori.

 

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top1

12.08.2022. u 16:51h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 16:50h

Titogradske vijesti, top1

12.08.2022. u 16:28h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 15:27h

Skip to content