SD: Sporne izmjene medijskih zakona izazivaju zabrinutos

Radio Titograd

29.05.2024, 17:56h

< 1 min

Poigravanje sa medijskim zakonodavstvom izaziva ozbiljan razlog za zabrinutost naročito u konktekstu neophodnosti usvajanja medijskih zakona usaglašenih sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), kao jednog od uslova ubrzavanja procesa pristupanja Crne Gore EU.

Kontroverze koje već sada izazivaju sporne izmjene, kojima se smanjuju kriterijumi za izbor direktora Javnog servisa sa dosadašnjih 10 na pet godina iskustva, otvaraju prostor za sumnju i nepovjerenje u one koji su odgovorni za njihovo kreiranje.

Netransparentnost donošenja ovakvih izmjena u momentu kada je sprovođenje reformi od presudnog značaja za dalji put Crne Gore prema EU, te neophodnost ostvarivanja standarda nezavisnosti i integriteta medija, koje je potrebno postići kroz navedene zakone ukazuju na neozbiljnost političkih aktera oličenih u izvršnoj vlasti.

Rizici do kojih može da dovede ovakvo ponašanje Spajića mogu biti ne samo pogubni za evropski put Crne Gore, već i dodatno narušiti medijski ambijent, kojem je potrebna podrška u smislu profesionalizacije, poboljšanja standarda zaposlenih u medijima, samoregulacije i razvoja medijskih sloboda.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Skip to content