SD: Sinoć u Skupštini demonstriran neprimjeren odnos prema najsiromašnijima

Radio Titograd

14.05.2024, 11:36h

2 min

Foto:SD

 

Skupština Crne Gore sinoć nije usvojila amandmane poslanika Socijaldemokrata (SD) u pravcu neophodnog povećanja iznosa materijalnog obezbjeđenja. Korisnici materijalnog obezbjeđenja, shodno zakonu, predstavljaju najsiromašniju kategoriju građana i njima je u svim godinama drastičnog povećanja troškova života samo simbolično povećan iznos materijalnog obezbjeđenja za par eura.
“Sinoć nažalost nije prošao naš predlog da se poveća iznos mjesečne pomoći, odnosno podrške najsiromašnijoj kategoriji stanovništva a to su korisnici materijalnog obezbjedjenja i to za skroman iznos (60 eura za pojedinca – sa postojećih 90 na 150 eura i 114 eura za porodicu za pet i više članova – sa postojećih 167 na 281 euro)”, navode u SD-u.
Navedeni predlog nisu podržali poslanici PES-a i većina poslanika Demokrata, ističu u SD-u i zahvaljuju se poslanicima iz ostalih partija koji su podržali njihov predlog.
Oni objašnjavaju da predloženi amandmani nisu zahtijevali nova sredstva u budžetu jer su bili u skladu sa zaključcima koje je Skupština jednoglasno, na predlog poslanika SD-a, usvojila uz Zakon o budžetu za 2023. i 2024. i kojim je zadužila Vladu da obezbijedi povećanje iznosa određenih materijalnih davanja, imajući u vidu značajan porast troškova života, i da ta sredstva obezbijedi iz budžetske rezerve i racionalizacijom odredjenih budzetskih izdataka.
Takođe, mogućnost zloupotrebe toga prava je svedena na minimum o čemu svjedoči i podatak da je zbog strogih zakonskih kriterijuma za ostvarivanje tog prava broj porodica korisnika materijalnog obezbjedjenja smanjen u prethodnih nekoliko godina sa 8 na 5 i po hiljada porodica.
Kako navede, Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti je donijet 2013. i tada su definisni iznosi materijalnog obezbjeđenja, koji su se kretali u iznosu od 1/3 tadašnje minimalne zarade za pojedinca do 63% minimalne zarade za porodicu sa pet i više članova. Sada su ti iznosi od 14 do 27% minimalne zarade. Ti iznosi su za 11 godina, zbog određenih zakonskih prilagođavanja, porasli samo za 24 eura za pojedinca do 46 eura za porodicu sa pet i više članova. Njihovim amandmanima iznosi materijalnog obezbjeđenja su bili korigovani u skladu sa iznosom minimalne zarade od 450 eura koji je na snazi od 1. januara 2022. godine. Za najsiromašnije kategorije gađana, a to su korisnici materijalnog obezbjedjenja, u budžetu se trenutno izdvaja samo nešto manje od 5% od ukupnih budžetskih izdjavanja za prava iz socijalne zaštite.
“Nastavićemo sa predlaganjem ovog neophodnog povećanja, jer se ovdje ne radi o dnevnoj politici nego ljudskom odnosu prema najugroženijima koji su izuzetno pogodjeni “divljanjem” cijena i drastičnim rastom troškova života”, zaključuju u SD-u.
Autor:Radiotitograd.me

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content