Šćekić ljekarima: Od vas očekujem da budete odgovorni prema matičnim ustanovama i pacijentima

Radio Titograd

30.01.2023, 12:13h

4 min

Foto:KCCG

Država će nedvosmisleno nastaviti da ulaže u razvoj zdravstvenog sistema, kao i u razvoj medicinske struke i nauke kroz stvaranje uslova za stručno usavršavanje ljekara i srednjeg medicinskog kadra, a sve s krajnjim ciljem da svaki građanin u svakom trenutku ima dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Isključivo zbog toga smo svi mi tu, poručio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić na svečanosti povodom puštanja u rad rekonstruisanog i u potpunosti obnovljenog i operemljenog Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u okviru Kliničkog centra Crne Gore.

Ministar je kazao da su nedvosmisleno pokazali posvećenost ovoj ustanovi, a značajnim povećanjem plata svim zaposlenima u zdravstvenom sistemu dali dodatnu motivaciju da profesionalno obavljaju svoj posao, ali i postati interesantni i za region.

“Želio bih upravo sa ovog mjesta, iz najveće kuće zdravlja naših građana, a nakon peticije i javnih istupa određenog broja ljekara, koji su negodovali zbog pojedinih zakonskih rešenja, prije svega vezano za njihov dopunski rad, još jednom ponovim da je dio menadžmenta i ljekara Kliničkog centra učestvovao u izradi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti i da smo zajednički usaglasili te zakonske norme. Od svih vas se očekuje da na pravi način odgovorite na sve benefite koje imate i budete odgovorni prema matičnim ustanovama i svojim pacijentima, koji s pravom očekuju da ovdje dobiju pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Svi mi, kao nosioci javnog zdravstvenog sistema moramo podići nivo pažnje i brige prema pacijentima, smanjiti vrijeme čekanja na preglede i zaustaviti preusmjeravanje na private zdravstvene ustanove, jer nemaju svi novca da ih plate. Pacijenti se najlagodnije osjećaju upravo u javnim zdravstvenim ustanovama, zato ne smijemo iznevjeriti njihova očekivanja, moramo povratiti poljuljano povjerenje. Budimo humani! Budimo ljudi”, poručio je jasno ministar.

Govoreći o Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u okviru Kliničkog centra Crne Gore, istakao je posebnu važnost obnavljanje ovog segmenta naše najveće zdravstvene ustanove, ako se zna u kakvim uslovima su do sada radili zaposleni i naši građani dobijali zdravstvene usluge iz ove oblasti, s obzirom da je Centar do danas praktično bio na istom nivou iz davnih sedamdesetih prošlog vijeka, kada je otvoren objekat Kliničkog centra.

Foto: KCCG
Foto: KCCG

“Investicijom od preko 250 hiljada eura, koja je najvećim dijelom obezbijeđena iz državnog budžeta, zastarjele, oronule prostorije i neadekvatna oprema zamijenjeni su novim, modernim ambulantama u potpunosti opremljenim najsavremenim aparatima i opremom, kako bi ova organizaciona cjelina Kliničkog centra mogla na kvalitetan i profesionalan način da sprovodi fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ambulantnih i pacijenata koji su na bolničkom liječenju. Želio bih da uputim riječi zahvalnosti zaposlenima u Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, koji su sve vrijeme ulagali velike napore da u takvim uslovima rade i pružaju građanima potrebne zdravstvene usluge. Takođe, posebnu zahvalnost upućujem menadžmentu Kliničkog centra Crne Gore, na čelu sa dr Radulović i dr Terzićem, na realizaciji ovog, kao i drugih brojnih infrastrukturnih i tehnoloških projekata koje su inicirali. Zatekli su brojne probleme u ustanovi kojom rukovode, koje rešavaju sistematično i planski i zahvaljujući njihovom posvećenom i požrtvovanom radu rezultati i napredak su vidljivi u svim oblastima”, kazao je ministar.

Naveo je da je Vlada Crne Gore, sprovodeći zdravstvenu politiku čiji je kreator Ministarstvo zdravlja, u proteklom periodu pokazala, a dosadašnjim konkretnim aktivnostima i dokazala da je zdravstvo oblast kojoj se posvećuje posebna pažnja.

“Očuvanje zdravlja naših građana od najveće važnosti. Ova Vlada ne daje prazna obećanja, već kao što vidite ozbiljno radi i realizuje velike projekte za dobrobit svih naših građana.
U Kliničkom centru Crne Gore posebno su vidljivi rezultati našeg zalaganja. Podsjetiću vas da je tokom prošle godine iz budžeta za nabavku medicinske opreme za Klinički centar opredijeljeno gotovo 800 hiljada eura, kao i da je kroz raspodjelu NKT sredstava za ovu zdravstvenu ustanovu opredijeljeno oko 655 hiljada eura”, naglasio je.

Foto: KCCG
Foto: KCCG

On je dodao da svakako najvažnije investicije, ne samo za Klinički centar već za cijeli zdravstveni sistem i Crnu Goru, su izgradnja Klinike za mentalno zdravlje, Klinike za infektivne bolesti i Klinike za dermatovenerologiju, dva objekta, ukupne vrijednosti preko 16 miliona eura, čija je izgradnja počela tokom prošle godine. Izgradnjom ovih klinika unaprijediće se infrastrukturni i tehničko-tehnološki kapaciteti Kliničkog centra Crne Gore, kao i zdravstvena zaštita stanovništva u ovim oblastima medicine.

“Pored toga, u toku je procedura za početak rekonstrukcije energetskog bloka i pomoćnih izvora napajanja Kliničkog centra Crne Gore, kao i proces za nabavku novog skenera i formiranje Centra PET CT sa Klinikom za hematologiju, koji je od posebne važnosti za zdravstveni sistem. Izuzetno značajan projekat na čijoj realizaciji se intenzivno radi je i izgradnja novog Urgentnog bloka u okviru Kliničkog centra”, ističe.

Ministar Šćekić kaže da nijesu zanemarili ni stručno usavršavanje medicinskog kadra. Planom specijalizacija i užih specijalizacija za prošlu godinu predviđeno je 145 specijalizacija i 60 užih specijalizacija, dok će se za 2023.godinu odobriti 202 specijalizacije i 28 supspecijalizacija.

“Ono što je itekako važno i što želim da naglasim je da tokom ove godine očekujemo da se u sistem sa usavršavnja vrati 138 ljekara i to: 90 doktora medicine sa završenom specijalizacijom i 48 supspecijalizacija, a od tog broja u Klinički centar Crne Gore dolazi njih 59. Svi nabrojani projekti i aktivnosti koje su završene ili su fazi realizacije pokazuju koliko nam je važan zdravstveni sistem i Klinički centar i njegov razvoj. I ulaganjem u ostale zdravstvene ustanove na sjeveru i jugu naše države, gdje planiramo da otvorimo regionalne zdravstvene centre, uvođenjem savremnih porocedura, rasteretićemo kapacitete Kliničkog centra i na taj način dodatno doprinijeti podizanju nivoa kvaliteta zdravstvenih usluga”, istakao je ministar.

Miraš Dušević

Izvor:CDM

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 23:01h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:57h

Sport, top2

25.03.2023. u 22:53h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:06h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:48h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:41h

Skip to content