Šćekić: Hitno preduzeti preventivne mjere za smanjenje umiranja od raka grlića materice

Radio Titograd

25.01.2023, 12:29h

2 min

Foto: IJZ

U okviru obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Crne Gore organizovali su sastanak sa direktorima zdrastvenih ustanova, koordinatorima HPV vakcinacije i koordinatorima skrining programa za rano otkrivanje raka grlića materice.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je da je u Crnoj Gori rak grlića materice jedan od vodećih uzroka obolijevanja i umiranja u ženskoj populaciji kada su u pitanju maligne bolesti, što veoma zabrinjava imajući u vidu da je je riječ o jednoj od najpreventabilnijih malignih bolesti.

-Učestalost javljanja i umiranja od ove bolesti u Crnoj Gori više nego jasno nam ukazuju da hitno moramo da preduzmemo sve preventivne aktivnosti koje u narednim godinama i decenijama mogu da promjene ovu, trenutno, alarmantnu sliku. Kako Svjetska zdravstvena organizacija navodi u svojim posljednjim procjenama iz 2020. godine da Crna Gora ima najveću dobno standardizovanu stopu obolijevanja i najveću dobno standardizovanu stopu umiranja od karcinoma grlića materice u Evropskom regionu, skoro da nam ne treba nijedan drugi argument nego da naporno i kontinuirano radimo da tu sliku promjenimo – rekao je Šćekić.

Zato je, kako je rekao, Ministarstvo sa IJZ, pokrenulo aktivnosti da se uspostave i pokrenu dva sistematski organizovana preventivna programa – redovna vakcinacija protiv HPV infekcija i sistematski organizovani skrining program karcinoma grlića materice.

-Vrlo smo ponosni što smo uspjeli da pokrenemo ova dva preventivna programa. HPV vakcinaciju prvi put u istoriji našeg zdravstvenog sistema, a skrining program da nastavimo nakon prekida od više od dvije godine – zaključio je Šćekić.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić izrazio je zadovoljstvo time što se “Evropska nedjelje prevencije raka grlića materice” već tradicionalno obilježava u Institutu.

“U poslednjih 12 mjeseci uradili smo dosta na pripremi za početak vakcinacije protiv humanih papiloma virusa u našoj zemlji i nastavku skrining programa raka grlića materice.Institut je uložio svoje materijalne i organizacione resurse u sprovođenju brojnih edukacija, kreiranju edukativnih materijala, štampanju edukativnih materijala, adaptaciji sajta, stalnim medijskim prisustvom naših ljekara u najavi, sprovođenju i praćenju ovih procesa. Moramo se posebno zahvaliti timu ministra zdravlja i posebno direktorici diektorata za javno zdravlje dr Ivani Živković koja je koordinisala procesom ispred MInistarstva zdravlja, kao i kancelariji SZO koja nam je pružala podršku – naveo je Galić.

Cilj obilježavanja ovogodišnje „Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice“ je podizanje svijesti o rasprostranjenosti ovog oboljenja i informisanje javnosti o značaju uspostavljenih preventivnih programa u okviru zdravstvenog sistema Crne Gore – Skrining programa raka grlića materice i Programa HPV vakcinacije, te je stoga i ovaj sastanak organizovan sa ciljem da se zdravstveni sistem ujedini u sihronizovanom sprovođenju Programa HPV vakcinacije i Skrining programa u Crnoj Gori u okviru svoje lokalne zajednice kako bi kroz društvenu odgovornost pokazali da je zdravlje građana i unapređenje javnog zdravlja prioritet cijelog zdravstvenog sistema.

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 23:01h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:57h

Sport, top2

25.03.2023. u 22:53h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:06h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:48h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:41h

Skip to content