Šćekić: Crna Gora ne treba da podrži rezoluciju o Srebrenici, glasaću protiv ako ta tačka bude na Vladi

Radio Titograd

04.05.2024, 13:56h

2 min

foto-vlada-cg

Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić saopštio je da Socijalistička narodna partija (SNP), čiji je on potpredsjednik, smatra da ne bi bilo dobro da Crna Gora u Ujedinjenim nacijama podrži rezoluciju o Srebrenici jer to može dodatno podići tenzije u čitavom regionu, pa i u Crnoj Gori.

On je u izjavi za “Dan” kazao da će on glasati protiv ako platforma o glasanju u Ujedinjenim nacijama bude na dnevnom redu Vlade.

“Socijalistička narodna partija ima svoj stav, koji smo već iznijeli u parlamentu prije tri godine, kada je bilo govora o sličnoj temi. Naš stav je jasan. Mi smo protiv svih zločina i za to da se osude svi zločini, bez obzira sa koje strane dolaze. Ipak, ne možemo dozvoliti da se bilo koji narod naziva genocidnim i da se na taj način stigmatizuje, odnosno da od jednog naroda generalno pravimo neku nepoželjnu sliku u svijetu”, ističe Šćekić.

On naglašava da bi SNP ovako reagovao i da je u pitanju neki drugi narod.

“Prosto, nećemo dozvoliti da bilo koji narod u ovom momentu nazivamo genocidnim. Mislimo da ovo nije momenat i da uopšte nije trebalo stavljati tu temu na dnevni red. Našem regionu je potrebna neka nova atmosfera i komunikacija koja vodi u pravcu prevazilaženja granica. Potreban nam je brži protok robe i usluga, ono što je životna egzistencija i napredak svih ekonomija u regionu. Nije nam potrebno otvaranje tema koje treba da su iza nas i koje proizvode tenzije među narodima. U sve poštovanje državne politike prema susjedima i prema međunarodnoj zajednici, smatramo da treba da imamo dobre odnose sa svima u regionu. To podrazumijeva i da ne treba određenim izjavama i stavovima da remetimo te odnose”, kazao je potpredsjednik Vlade.

On naglašava da ni u kom slučaju ne treba remetiti nacionalna osjećanja bilo kojeg građanina koji se nacionalno izjašnjava kao Srbin, Bošnjak, Hrvat, Albanac…

“Prosto moramo da vodimo računa o tim stvarima i da razmišljamo o ekonomiji, socijalno odgovornom ponašanju, kako stvoriti bolje uslove za život našim građanima, kako prevazići trodecenijsko loše nasleđe, počev od tih ružnih vremena kada su počinjeni ti zločini. Rezolucija sama po sebi jeste otvaranje jedne teme koja proizvodi tenziju među raznim narodima. Ona jednostavno ne može da poboljša te odnose, samo može da ih pogorša. Jednostavno, ja sam iznenađen da se u ovom momentu i u Ujedinjenim nacijama ili bilo gdje drugo otvara ovakva tema”, rekao je Šćekić.

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

Skip to content