Savjetnik Netanjahua: Nećemo okončati rat zarad dogovora o taocima; IDF uništio mrežu Hamasovih tunela u Džabaliji

Radio Titograd

31.05.2024, 07:22h

< 1 min

Foto:Ambasada Palestine

 

Izrael neće okončati rat zarad postizanja dogovora o oslobađanju svih talaca, tvrdi savjetnik za nacionalnu bezbjednost izraelskog premijera Caki Hanegbi. Hamas, sa druge strane, kaže da neće pregovarati o taocima sve dok Izrael ne prekine sve operacije u Pojasu Gaze. Pod pritiskom SAD, Egipat i Izrael bi uskoro mogli ponovo da otvore granični prelaz kod Rafe koji nije u funkciji od početka izraelskih operacija poslije Hamasovog napada 7. oktobra.

Savjetnik Netanjahua: Nećemo okončati rat zarad dogovora o taocima

Izraelski savjetnik za nacionalnu bezbjednost Caki Hanegbi rekao je rođacima talaca da aktuelna vlada neće pristati da okonča rat u zamjenu da Hamas oslobodi sve taoce koje drži od 7. oktobra.

Hamas je saopštio da je obavijestio posrednike da će se vratiti pregovorima o sporazumu o taocima samo ako Izrael prekine sve svoje operacije u Pojasu Gaze.

U saopštenju Hamas kaže da je spreman da postigne “potpuni sporazum” sa Izraelom, uključujući oslobađanje svih talaca u zamjenu za palestinske zarobljenike, ali da će to učiniti samo ako Izrael “prekine rat i agresiju na ljude u Gazi”.

Izrael i Egipat složili su se da ponovo otvore granični prelaz Rafa u južnoj Gazi za humanitarnu pomoć po prvi put od kada je IDF preuzela kontrolu nad prelazom u Gazi početkom maja, prenosi javni emiter Kan.

Sporazum je postignut kao rezultat pritiska SAD na obje strane, dodaje se u izvještaju.

IDF je saopštio da je uništio Hamasovu mrežu tunela u Džabaliji na sjeveru Gaze, iz koje su ranije ovog mjeseca izvučena tijela sedam talaca.

Tunel je srušen inženjerskim vozilima, minama i drugim “tehnološkim sredstvima”, nakon što je IDF isključio mogućnost da se u toj oblasti drži još taoci, saopštila je izraelska vojska.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

06:53h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:50h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:47h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:44h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:40h

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

06:37h

Titogradske vijesti, top1

23.06.2024. u 06:16h

Skip to content