Savjet za građansku kontrolu rada policije: Vlada da zaustavi dalju kompromitaciju policijske organizacije

Radio Titograd

05.07.2024, 08:24h

< 1 min

Foto: Vlada Crne Gore

 

Savjet za građansku kontrolu rada policije pozvao je Vladu Crne Gore da zaustavi dalju kompromitaciju policijske organizacije i osiguraju stabilno, odgovorno i kvalitetno rukovođenje Upravom policije, saopštio je predsjednik Savjeta advokat Zoran Čelebić.

“Česte smjene rukovodnog kadra, podrivanje sudskih odluka, političko i interesno podsticanje konflikata između policijskih starješina negativno se održavaju na ukupnu društvenu percepciju policije, vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava”, istakao je on.

Prema njegovim riječima Vlada Crne Gore je obavezna da naročito na primjeru Uprave policije, i počev od nje, pokaže kapacitete da obezbijedi djelotvorno i efikasno upravljanje.

“Policijskoj organizaciji treba obezbijediti potrebnu operativnu autonomnost, a direktora Uprave policije poštedjeti od političkih, stranačkih i ostalih neprimjerenih intervencija i uticaja. Više činjenica nedvosmisleno ukazuju da su ozbiljno narušeni sistem odgovornosti i poštovanje ranije uspostavljenih standarda u Upravi policije, kao i neadekvatan i neblagovremen odgovor ukupnog bezbjednosnog sektora na različite hibridne prijetnje. To pred svim organima i tijelima koje se bave nadzorom rada policije i drugih djelova bezbjednosno-obavještajne zajednice nameću obavezu da se sa još većom budnošću brane ljudska prava i slobode i djelotvorno funkcionisanje demokratskih institucija”, zaključio je Čelebić.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

12:23h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 12:11h

Skip to content