Savjet za finansijsku stabilnost: Godišnja stopa inflacije u decembru bila 4,3 odsto

Radio Titograd

20.02.2024, 10:16h

2 min

Foto:CDM

 

Na Sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost,razmatrana je Informacija o finansijskoj stabilnosti za četvrti kvartal 2023. godine u kojoj su predstavljeni trendovi i izazovi iz domaćeg i međunarodnog okruženja. Kako navode iz CBCG podaci iz ovog dokumenta pokazuju da je rast ostvaren u skoro svim privrednim sektorima, pa se procjenjuje da će realni rast crnogorske ekonomije u 2023. godini iznositi oko 6odsto.

“U prethodnoj godini je zabilježeno usporavanje inflacije, pa je godišnja stopa inflacije u decembru bila 4,3odsto, dok je prosječna stopa inflacije u 2023. godini iznosila 8,6odsto.Finansijski sektor je, na agregatnom nivou, u 2023. godini nastavio da bilježi pozitivne trendove. Na godišnjem nivou, kapital banaka je porastao za 22odsto, depoziti za 4,8odsto, a krediti za 11,9odsto. Učešće nekvalitetnih kredita i potraživanja u ukupnim kreditima na kraju 2023. godine iznosilo je 5odsto, što je 0,04 procentnih poena manje nego na kraju trećeg kvartala 2023. godine, odnosno 0,7 p.p. manje u odnosu na kraj 2022. godine. Uzevši u obzir posmatrane parametre, Savjet je ocijenio sistemski rizik po finansijsku stabilnost umjerenim i istakao potrebu nastavka pažljivog praćenja pokazateljastabilnosti finansijskog sistema, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je crnogorska privreda i dalje pod uticajem globalnih geopolitičkih neizvjesnosti”, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je iskazana puna posvećenost članova Savjeta procesu pristupanja Crne Gore jedinstvenom području plaćanja u eurima, odnosno SEPA sistemu. U tom pravcu, CBCG i nadležna ministarstva preduzimaju intenzivne aktivnosti na pripremi aplikacije za pristupanje SEPA sistemu koja će u narednom periodu biti upućena Evropskom savjetu za plaćanja.

„Pristupanje SEPA sistemu predstavljalo bi jedan od najjasnijih signala konkretnog približavanja naše zemlje Evropskoj uniji, uz brojne benefite za građane i privredu u vidu pojednostavljenja procesa, unapređenja brzine i smanjenja troškova transakcija“, zaključeno je na sjednici.

Na sjednici je razmatrano i pitanje potencijalne emisije državnih obveznica na domaćem tržištu. Savjet je ovu inicijativu ocijenio pozitivnom, ističući potrebu da Vlada, u kontekstu pogoršanih uslova zaduživanja na međunarodnom finansijskom tržištu, istraži sve potencijalne izvore finansiranja.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

Skip to content