Savjet bezbjednosti UN večeras o Kosovu

Radio Titograd

23.10.2023, 08:26h

2 min

Foto:Pixabay

 

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija raspravljaće večeras o novom, šestomesečnom izvještaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša (Antonio Guterres) o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), a Srbiju će na sjednici predstavljati premijerka te države, Ana Brnabić.

Na sjednici, koja počinje u 21.00 sati po centralnoevropskom vremenu, Kosovo će predstavljati predsjednica Vjosa Osmani i ona će se, prema navodima prištinskih medija, fokusirati na političku i bezbjednosnu situaciju posle sukoba naoružane grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska, 24. septembra, koji nije obuhvaćen Guterešovim izvještajem.

U izvještaju za period od 19. marta do 18. septembra 2023. godine, koji će na sjednici predstaviti šefica Unmika Karolin Zijade (Caroline Ziadeh), Gutereš je naveo da “najoštrije osuđuje napade na međunarodne snage na terenu i upotrebu nasilja kao takvu”.

“Pozivam sve strane da se uzdrže od preduzimanja jednostranih poteza koji bi mogli da dovedu do jačanja tenzija i dalje eskalacije. Eskalacija tenzija i bezbijednosni incidenti u maju i junu negativno su uticali na proces dijaloga koji ostaje jedini put za rješavanje svih otvorenih pitanja”, naveo je Gutereš.

U izvještaju, koji ne obuhvata period u kojem je došlo do oružanog sukoba u Banjskoj, Gutereš je napisao i da “zabrinjava” što strane nisu ostvarile značajan napredak u primjeni Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije i što tek treba da se dogovore o redosljedu primjene odredbi njegovog Implementacionog aneksa, o kojem su dvije strane postigle saglasnost 18. marta u Ohridu.

“Nedostatak napretka u dijalogu nosi rizik od daljih tenzija i moguće eskalacije na terenu. Pozivam strane da potvrde istinsku posvećenost dijalogu uz posredovanje Evropske unije i da u potpunosti primijene sve do sada postignute sporazume”, dodao je Gutereš.

On je naveo i da je “ključno pronaći rješenje za skoro održavanje vanrednih i inkluzivnih lokalnih izbora na sjeveru Kosova, uz učešće kosovskih Srba, kako bi se smanjile tenzije i krenulo napred”.

Gutereš je u izvještaju pozdravio Deklaraciju o nestalim licima, koju su Beograd i Priština usvojili 2. maja u Briselu, u dijalogu uz posredovanje EU, i pozvao strane da u dobroj vjeri preduzmu sve neophodne mjere za sprovođenje odredbi tog dokumenta.

Gutereš je takođe ponovio poziv Vladi Kosova da sprovede presudu Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.

“To bi bio znak značajne posvećenosti kosovske vlade podržavanju vladavine prava i ustavnog poretka i povećalo bi povjerenje javnosti u njene institucije”, naveo je Gutereš.

Od usvajanja Rezolucije 1244 SB UN, 10. juna 1999. godine, to tijelo je do 2018. o Kosovu raspravljalo četiri puta godišnje. U 2019. su bile tri sjednice SB UN o Kosovu, dok se od 2020. održavaju po dvije sjednice godišnje.

Na sjednicama SB UN o radu Unmika u prethodnih nekoliko godina, Srbiju su predstavljali ministri spoljnih poslova, Ivica Dačić i Nikola Selaković, a Kosovo takođe šefovi diplomatije, Donika Gervala-Švarc, Meljiza Haradinaj-Stubla i Glauk Konjufca, a prije njih tadašnja ambasadorka u SAD Vljora Čitaku.

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:43h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:12h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:04h

Skip to content