Savjet bezbjednosti UN u utorak glasa o primirju; Zbog nedostatka struje i kiseonika osmoro umrlih u bolnici Naser

Radio Titograd

19.02.2024, 07:57h

2 min

Foto:Guliver

 

U iščekivanju ofanzive na Rafu, humanitarna situaicija u Kan Junisu sve teža. Od kada su izraelske trupe presjekle isporuke struje i kiseonika u bolnici Naser, preminulo osam pacijenata, tvrde tamošnje vlasti. Izrael odbacuje međunarodne zahtjeve za priznanje Palestine. Savjet bezbjednosti UN u utorak glasa o prekidu vatre u Gazi. SAD najavile veto.

Sirene za vazdušnu opasnost kod granice sa Gazom

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u izraelskim zajednicima u blizini granice sa Gazom.

Ovo je prvi put u posljednjih nekoliko nedjelja da se oglašavaju sirene.

Nema izvještaja o povrijeđenima ili materijalnoj šteti.

Bolnica Naser u Kan Junisu nije više u stanju da pruža usluge

Druga po veličini u Pojasu Gaze, bolnica Naser u Kan Junisu nije više u stanju da pruža usluge, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija. Tamošnje Ministarstvo zdravlja saopštilo je da od kada su izraelske trupe presjekle isporuke struje i kiseonika u bolnici preminulo osam pacijenata.

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca saopštilo je da su izraelske snage artiljerijskim granatama gađale treći sprat druge bolnice u tom gradu na jugu enklave, Amal.

Izraelska vlada jednoglasno je usvojila deklaraciju kojom se odbacuju “međunarodni diktati” u kojima se traži priznanje palestinske državnosti.

Dogovor, ukoliko se postigne, može doći samo direktno, kroz razgovore dvije strane, bez prethodno postavljenih uslova, navedeno je u saopštenju.

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova uzvratilo je da Palestini za punopravno članstvo u UN i nije potrebno Netanjahuovo odobrenje.

Predsjednik Brazila Luiz Injasio Lula da Silva uporedio je rat Izraela protiv Hamasa sa Adolfom Hitlerom i nacističkim istrebljenjem Jevreja u Holokaustu.

Benjamin Netanjahu istako je da je Lula da Silva prešao “crvenu liniju”, ocijenivši njegvoe riječi kao “sramotne i alarmantne”. Ambasadoru Brazila u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela biće uručena protestna nota.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija u utorak bi trebalo da glasa o predlogu rezolucije Alžira kojim se zahtijeva isporuka hitne humanitarne pomoći i prekid vatre između Izraela i Hamasa, mada su SAD već nagovijestile da će uložiti veto.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:35h

Titogradske vijesti, top1

23.04.2024. u 17:21h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 17:17h

Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 15:45h

Titogradske vijesti, top1, Uncategorized

23.04.2024. u 15:39h

Skip to content