Savjet bezbjednosti UN danas o Gazi, humanitarna kriza se pogoršava; IDF još jednom pozvao na evakuaciju civila na jug

Radio Titograd

30.10.2023, 07:08h

2 min

Foto:Printscreen

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na zahtjev Ujedinjenih Arapskih Emirata, održaće vanrednu sednicu o situaciji u Gazi. Humanitarna kriza se pogoršava – hiljade ljudi upalo je u skladište UN zbog osnovnih životnih namirnica. Izraelska vojska ponovo je izdala hitno upozorenje Palestincima da se izmjeste na jug.

Palestinci sa sjevera Pojasa Gaze objavili su jutros da je došlo do jakih vazdušnih i artiljerijskih udara izraelskih trupa, potpomognutih tenkovima i napadom sa kopna, nakon čega su pozvali međunarodnu zajednicu na zaštitu civila, prenio je Rojters.

U izraelskim vazdušnim napadima pogođene su oblasti u gradu Gaza, kod bolnica Šifa i Al-Kuds, a palestinski militantni sukobili su se sa izraelskim snagama u pograničnoj oblasti istočno od grada Kan Junis, na jugu enklave, javljaju palestinski mediji.

Zasad se nisu oglasili iz Hamasa i izraelske vojske o borbama rano jutros, dok iz britanske novinske agencije kažu da nisu mogli da potvrde izveštaje.

Više od 30 kamiona pomoći ušlo je u Gazu u nedjelju, što je najveći konvoj humanitarne pomoći za tu teritoriju od kada je Izrael dozvlio ograničenu isporuku pomoći prije više od nedjelju dana, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja.

U Pojas Gaze preko prelaza Rafa na granici sa Egiptom u nedjelju su ušla 33 kamiona sa vodom, hranom i medicinskim materijalom, prenosi BBC.

Od kada je dozvoljena ograničena isporuka pomoći 21. oktobra, u Pojas Gaze ušlo je ukupno 117 kamiona pomoći.

Organizacija je upozorila da je potrebno mnogo više pomoći kako bi se spriječilo dalje pogoršanje humanitarne situacije, navodeći da je hitno potrebno gorivo za rad medicinskih aparata i vodovodnih i sanitarnih objekata.

Izraelske snage proširile su kopnene operacije u Gazi, dok je Hamas tokom jučerašnjeg dana raketirao centralni dio Izraela.

Na hiljade stanovnika Gaze je zbog hrane i osnovnih životnih namirnica provalilo u skladišta palestinske agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice. Iz UN je saopšteno da je to zabrinjavajući pokazatelj da je društveni poredak počeo da se urušava.

U međuvremenu, ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da je od početka sukoba 8.005 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima, od kojih je 3.324 djece.

Sa druge strane, izraelska vojska je navela da je broj talaca, koje drži militantna grupa Hamas, porastao na 239, kao i da su njihove porodice obaviještene.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručio je da je kopnena operacija izraelske vojske upravo i povezana sa naporima da se taoci oslobode.

IDF je, istovremeno, još jednom izdao hitno upozorenje Palestincima da se izmjeste na jug Gaze, ali i pozvao na evakuaciju bolnice Al Kuds.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije saopšteno je da je nemoguće izmjestiti pune bolnice, dok je palestinski Crveni polumjesec naveo da se u bolnici nalazi oko 14.000 civila, te da bi evakucija značila njihovo ubistvo, posebno pacijenata na intenzivnoj nezi.

Za to vrijeme, američki predsjednik Džozef Bajden, britanski premijer Riši Sunak i francuski predsjednik Emanuel Makron pozvali su na zaštitu civila u Gazi, ističući da je veći priliv humanitarne pomoći preko potreban.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 09:07h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 07:49h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 07:46h

Skip to content