Savet bezbjednosti UN usvojio rezoluciju o produženim humanitarnim pauzama; Tel Aviv: Neće ih biti bez oslobađanja talaca

Radio Titograd

16.11.2023, 07:51h

2 min

Foto:Guliver

IDF tvrdi da je pronašao oružje u kompeksu najveće bolnice u Gazi, Šifa. Hamas odgovara da je riječ o farsi i da ne isključuje da je oružje podmetnuto. Savjet bezbjednosti UN usvojio rezoluciju o produženim humanitarnim pauzama. Tel Aviv uzvraća da pauza neće biti bez oslobađanja talaca. Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) upozorava da 70 odsto stanovika enklave ostaje bez čiste vode.

 

Palestina želi uspostavljanje trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze i nastaviće da ga traži od Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN), rekao je stalni posmatrač Palestine u UN Rijad Mansur.

Mansur je ocijenio da je rezolucija, koja je sinoć usvojena u Savjetu bezbjednosti, “mali korak u dobrom pravcu”.

“Ona ne poziva na prekid vatre, ali je korak u pravom smjeru. Želimo trajni prekid vatre. Nastavićemo da kucamo na vrata Savjeta bezbjednosti”, rekao je Mansur, prenose RIA Novosti.

Prethodno je Savjet bezbjednosti usvojio rezoluciju koju je predložila Malta i kojom se poziva na humanitarnu pauzu u Pojasu Gaze, ali se ne poziva na prekid vatre ili primirje.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je nakon usvajanja rezolucije da humanitarnih pauza neće biti dok ne budu oslobođeni taoci koje drži Hamas.

Poslije višednevne opsade kompleksa Šife, izraelska vojska zauzela je najveću bolnicu u Gazi – gdje su stotine pacijenata, bez struje i zaliha.

Izraelske snage kažu da su pronašle Hamasovo oružje i opremu u bolnici, što, kako naglašavaju, potvrđuje da je bolnica korišćena za teror, uz potpuno kršenje međunarodnog prava.

Hamas odgovara da je to “farsa i teatar” Izrela. Ne isključuju, kažu, mogućnost da je oružje podmetnuto.

Izrael je odobrio isporuku nešto više od 23.000 litara goriva za Pojas Gaze, pa su prvi kamioni cisterne ušli su u enklavu, preko prelaza Rafa.

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) saopštila je da je to samo mali dio od 160.000 litara potrebnih za osnovne humanitarne operacije kao i da 70 odsto stanovništva Gaze ostaje bez čiste vode.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija u svojio je rezoluciju u kojoj poziva na hitne i produžene humanitarne pauze u sukobu Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze na “dovoljan broj dana“ kako bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći.

U svom reagovanju na rezoluciju, izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da “nema mjesta tom činu dok je 239 talaca i dalje u rukama Hamasovih terorista“.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan žestoko je kritikovao izraelskog premijera, dodajući da je Hamas politička partija koja brani palestinsku zemlju i narod.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

05.12.2023. u 15:07h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2023. u 13:59h

Skip to content