Saudijska Arabija i Iran otvaraju ambasade nakon sedam godina

Radio Titograd

29.04.2023, 22:42h

< 1 min

Foto:Guliver

Saudijska Arabija i Iran ponovo će otvoriti ambasade u svojim prijestonicama za nekoliko dana, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian.

Dvije države zatvorile su ambasade prije sedam godina.

Amir-Abdollahian, na konferenciji za novinare u libanskoj prijestonici Bejrut, nije naveo konkretne datume za ponovno otvaranje ambasada, koje su zatvorene 2016. godine.

Dvije zemlje postigle su sporazum u Kini ranije prošlog mjeseca o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa i ponovnom otvaranju ambasada nakon sedam godina napetosti.

– Tokom posljednjeg telefonskog razgovora između ministara vanjskih poslova dvije države na Ramazanski bajram, dogovorili smo se da ćemo u narednim danima raditi na ponovnom otvaranju iranske i saudijske ambasade u Teheranu i Rijadu – rekao je Amir-Abdollahian, prenosi Rojters.

Odnos je počeo da se pogoršava 2015. godine povodom intervencije Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u jemenskom ratu nakon što je pokret Husi koji je vezan za Iran srušio vladu koju podržava Rijad i preuzeo kontrolu nad glavnim gradom Sanom.

Tenzije između zemalja dovele su do sukoba širom regije, uključujući građanski rat u Siriji.

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.09.2023. u 19:22h

Skip to content