Satelitski podaci otkrili precizne mjere “ledenog čudovišta”

Radio Titograd

15.12.2023, 06:28h

< 1 min

Foto: ESA

Naučnici su dobili precizne podatke o najvećem ledenom brijegu na svijetu A23a. Satelitska mjerenja su pokazala da prosječna debljina leta iznosi nešto više od 280 metara. Računajući poznatu površinu od 3.900 kvadratnih metara, zapremina iznosi ugrubo oko 1.100 kubnih kilometara, a masa nešto manje od milijardu tona.

Ledeni brijeg koji se odvojio od Antarktika 1986. godine, uskoro će otplutati van Bijelog kontinenta. Već je dostigao kritičnu tačku svog putovanja, a u sljedećih nekoliko sedmica će vjerovatno biti odlučena njegova buduća putanja Južnim okeanom.

Nova mjerenja ledenog brijega A23a obavljena su su pomoću letjelice CryoSat-2, koja je opremljena radarskim visinomjerom, uređajem koji može detektovati koliki je zapravo brijeg iznad vodene linije.

“Rođen” u masovnom odvajanju brijegova od ledee police Filchner u južnom Weddellovom moru, A23a se ubrzo zaglavio u plitkom mulju te postao “ledeni otok” i takav ostao više od tri decenije. Njegova forma nije ujednačena jer su neki djelovi deblji od ostalih.

Satelitski snimci pokazuju i površinske pukotine koje su se otvorile direktno iznad kobilice kao rezultat sudara s morskim dnom. U narednim godinama je A23a gubio masu te se oslobodio i nastavio kretati.

A23a je sada stigao do vrha Antarktičkog poluostrva, gdje postoji konvergencija različitih tokova vode koja se brzo kreće oko kontinenta u smjeru kazaljke na satu.

Način na koji ledeni brijeg bude u interakciji s ovim, ali i zapadnim vjetrovima koji dominiraju u tom dijelu svijeta, kontrolisaće njegovo kretanje u budućnosti.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

18:02h

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content