Šarl Mišel zatražio od svjetskih sila da pojačaju pritisak na Rusiju

Radio Titograd

15.11.2022, 11:31h

< 1 min

Foto:N1

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel zatražio je od svetskih sila da pojačaju pritisak na Rusiju zbog napada na Ukrajinu, uz ocenu da je sastanak lidera 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G20) na Baliju važan za sprečavanje pokušaja Moskve da hranu i energiju koristi kao oružje.

Mišel je prvog dana samita G20 rekao novinarima da je rat u Ukrajini poremetio živote ljudi širom svijeta, pošto su cijene hrane i energenata naglo porasle, uz ekonomsku stagnaciju.

– Rat Rusije utiče na sve nas, bez obzira gde živimo, od Evrope, preko Afrike, do Bliskog Istoka, i najbolji način da se okonča akutna kriza hrane i energije je da Rusija završi besmisleni rat i poštuje Povelju Ujedinjenih nacija. Kremlj je odlučio da hranu koristi kao oružje, povećavajući glad, siromaštvo i nestabilnost – izjavio je Mišel.

Prema njegovim riječima, sankcije Evropske unije protiv Rusije se ne odnose na poljoprivredu, ali je Moskva uvela restrikcije na sopstvene prehrambene proizvode i đubrivo.

– Ovo nije borba Rusije protiv zapadnog dijela svijeta. To je borba za Povelju UN, međunarodno pravo, ideju da je neprihvatljivo pokušati silom menjati međunarodno priznate granice – ocijenio je Mišel.

On je izjavio da ne namjerava da razgovara sa šefom ruske delegacije na samitu, ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom.

Mišel je rekao da Evropa mora sa Kinom stvoriti drugaćije ekonomske i političke odnose nego sa Rusijom, javlja AP.

– Ne želimo da napravimo iste greške kakve smo možda napravili sa Rusijom u vezi fosilnih goriva, od kojih je Evropa u velikoj mjeri zavisna – izjavio je Mišel.

Prema njegovim riječima, EU ne želi da suviše zavisi od Kine u oblasti novih tehnologija, zbog čega je važno izvršiti rebalans odnosa.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

28.11.2022. u 22:43h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2022. u 20:41h

Skip to content