Šaranović-Gradišnik: Slovenija jedan od najsnažnijih podržavalaca Crne Gore na njenom Evropskom putu

Radio Titograd

26.01.2024, 11:11h

2 min

Foto:MUP

 

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović sastao se sa ambasadorkom Slovenije u Crnoj Gori Bernardom Gradišnik.Tokom susreta zaključeno je da se odnosi dvije zemlje zasnivaju na principima iskrenog prijateljstva i uzajamne podrške, i da dobri rezultati dosadašnje saradnje daju podsticaj za njeno dalje unapređenje.

Ministar je iskazao zahvalnost na snažnoj podršci koju Slovenija pruža Crnoj Gori na putu učlanjenja u Evropsku uniju i istakao da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada Crne Gore već konretno dokazali posvećenost ubrzanju integracionog procesa, što je ambasadorka Gradišnik potvrdila kroz afirmaciju postignutih rezultata u ključnim poglavljima.

„Rad i rezultati koje smo pokazali dokaz su naše odlučnosti u rješavanju izazova kako na planu bezbjednosti, tako i na podizanju kapaciteta MUP-a, a sve u cilju postizanja snažnih rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije, na prvom mjestu", naglasio je ministar Šaranović.

U tom kontekstu, osvrnuo se na nedavno usvajanje Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koje je potvrda posvećenosti ispunjavanju međunarodnih obaveza, ističući da će u narednom periodu sve aktivnosti biti usmjerene na dostizanje standarda na kojima počivaju savremene evropske zemlje.

Ministar i ambasadorka su konstatovali odličnu saradnju dvije zemlje na planu unutrašnjih poslova, naročito u oblastima suzbijanja kriminaliteta, zaštite i spašavanja i borbe protivtrgovine ljudima.

„Crna Gora ima policijskog oficira za vezu u Ljubljani, a zahvaljujući kontinuiranoj razmjeni iskustava sa kolegama iz Slovenije i mnogobrojnim obukama i projektima unapređujemo kapacitete crnogorske policije ali i cjelokupnog sistema bezbjednosti“, poručio je ministar.

Ambasadorka Bernarda Gradišnik je kazala da Crna Gora u Sloveniji ima pouzdanog saveznika, te da će nastaviti da pruža ekspertsku pomoć i podržava Crnu Goru, koju vidi kao predvodnicu evropskih integracija.

„Brojni uspješni projekti doprinijeli su učvršćivanju naše saradnje, a vjerujem da će period pred nama pružiti priliku za nove inicijative“, istakla je ambasadorka.

Na sastanku je zaključeno da će intenziviranje bilateralnih odnosa dvije zemlje biti zajednički prioritet , čime se potvrđuje važnost jačanja regionalnih veza za rješavanje savremenih bezbjednosnih izazova.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2,

15:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:44h

Skip to content