Saradnja sa Domom zdravlja Podgorica na realizaciji projekta CARES 2

Radio Titograd

22.09.2023, 14:06h

2 min

FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore sprovodi projekat CARES 2 „Prekogranične aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja“  u saradnji sa javnim zdravstvenim institucijama kao korisnicima projekta. Projekat se realizuje u partnerstvu sa organizacijom Evropski centar za prava manjina sa Kosova i obuhvata opštine Podgoricu, Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Andrijevicu, Bar, Berane, Gusinje, Petnjicu, Plav, Rožaje i Ulcinj u Crnoj Gori i opštine Peć, Istok, Klinu, Dečane i Đakovicu na Kosovu. Projekat predstavlja nastavak aktivnosti FORS Montenegra u ovoj oblasti kojim se nastoji doprinijeti unapređenju zdravlja ljudi u Crnoj Gori.

Projekat CARES 2, ima za cilj unapređenje kvaliteta usluga u sektoru reproduktivnog zdravlja i podizanje nivoa svijesti stanovništva o značaju zaštite reproduktivnog zdravlja, sa posebnom pažnjom usmjerenom na ranjive grupe stanovništva. Projekat finansira Evropska unija, sufinansira Ministarstvo javne uprave a Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Crne Gore.

Glavne projektne aktivnosti su obuhvatile prije svega nabavku nove medicinske opreme za javne zdravstvene ustanove u ukupnoj vrijednosti bez PDV-a preko 86.000,00 € i to ultrazvučne aparate, radiohirurške noževe, videokolposkope i ostale medicinske instrumente, kao i obuke medicinskog osoblja o  efikasnom korišćenju nove opreme. Saradnja konkretno sa Domom zdravlja Podgorica je ostvarena prije svega kroz nabavku radiohirurškog noža i medicinskih instrumenata u vrijednosti (bez pdv-a) od 8.550,00€. ali i kroz učešće dr Alme Crnovršanin i Dr Katarine Kalezić na stručnom seminaru na temu prevencije, dijagnostike i liječenja karcinoma dojke organizovanom u Baru gdje je predavač bila prof. dr Zorica Milošević, specijalista radiologije, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i nekadašnja načelnica Odjeljenja radiološke dijagnostike Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.  One su bile i učesnice okruglog stola organizovanog tom prilikom a kroz projekat je takođe organizovana u Peći stručna obuka za ljekare iz Crne Gore i Kosova na temu prevencije, dijagnostike i liječenja karcinoma grlića materice. Kroz projekat je organizovana i škola za trudnice uz prethodnu obuku medicinskih sestara za ovu vrstu podrške majkama, kampanja preventivnih pregleda u urbanim i seoskim sredinama, informativna kampanja o značaju zaštite reproduktivnog zdravlja uključujući medijske aktivnosti i publikacije o značaju preventivnih pregleda, organizovani kampovi i radionice za mlade, predavanja za žene o reproduktivnom zdravlju, i dr.

Na samom kraju iskoristili bi priliku da kratko podsjetimo vaše slušateljke na izuzetnu važnost redovnih preventivnih pregleda jer su karcinom dojke i karcinom grlića materice po pravilu bolesti koje napreduju duži niz godina i ukoliko se makar dvogodišnje vrše preventivni pregledi osiguraćete uspješnije liječenje ukoliko do bolesti uopšte dođe pa čak biti i u mogućnosti da spriječite pojavu karcinoma grlića materice. Pomisao „nemam simptoma“ nije razlog za odlaganje i izbjegavanje preventivnih pregleda iako jeste ohrabrujuća vijest jer u slučaju da su u organizmu počeli procesi u pravcu razvoja ovih karcinoma, postoje odlične šanse za potpuno izlječenje. Stoga bismo završili jednom važnom porukom –

Bolest ne bira religiju, godine, porijeklo ni obrazovanje.

Rano otkrivanje jeste ključ zaštite!

Neko bi dao sve za šansu koju vi još uvijek imate.

 

 

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:43h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:12h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:04h

Skip to content