Sara Markovski članica Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana

Radio Titograd

28.05.2024, 13:59h

3 min

Četrnaestogodišnja Sara Markovski iz Tivta naredne tri godine članica je Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana. Promocijom dječijih prava počela se baviti sa četiri godine u okviru školice „Dječja prava, dječja slava“, a istovremeno razvija i ljubav prema muzici u horiću „SiDoReLa“ muzičke škole u Tivtu koji je vodila profesorica Anđela Homen. Od pete godine učesnica je brojnih ekoloških aktivnosti i akcija koje je realizovalo JP „Morsko dobro“ a slobodno vrijeme prije polaska u školu provodila je uz insekte i ptice u prirodnom rezervatu „Solila“ i NP “Lovćen“ a kasnije i u ostalim Nacionalnim parkovima.

U edukativno – kreativnoj školici „Maštaonica“ osmislila je kućice za ptice, koje je stolar po njenim nacrtima pravio od bukovog drveta i koje su poklanjane širom Crne Gore u okviru ekoloških aktivnosti „Ptice – pernate drugarice“. I sama je na svom ličnom primjeru osjetila kršenje dječijih prava na početku svog devetogodišnjeg školovanja i svakodnevno putuje u OŠ „Nikola Đurković“ ali nije posustala da doprinosi razvoju svijesti o važnosti poštovanja dječijih prava kako samostalno, tako i uz podršku estradnih umjetnika Sergeja Ćetkovića, Nine Petković, Andrijane Božović, Boža Bulatovića… Sa drugarima Anjom i Ivanom Vojnić, učesnicima brojnih dječijih festivala imala je želju da u Novoj 2020. godini pokloni „Himnu dječijih prava“ svoj djeci koja su tu godinu dočekala bez druženja sa Djeda Mrazom, bez proslava rođendana, učenjem po prvi put od kuće… Iste godine doprinosi imenovanju junaka ilustrovanih u „Edukativnom izdanju o Koroni“. Osmislila je saobraćajne znakove „Stop vršnjačkom nasilju“ koje je ilustrovao Željko Radonjić a koji su bili zaštitni
znak projekta „Ne stavljaj pod tepih“. Isti tandem osmislio je maskotu kuce Lili za dvadeseti rođendan NVO „Književne omladine Tivta“.

Sa sedam godina prve korake u manekenstvu napravila je u „Catwalk school“ iz Budve sa kojom je imala nastupe na modnim revijama širom Crne Gore.
Nakon drugog razreda oprostila se sa gitarom u muzičkoj školi, jer raspored nije mogla uklopiti i odreći se brojnih interesovanja koja su uslijedila gluma, recitatorska takmičenja, ekološke aktivnosti, humanitarne akcije… Obožava porodična putovanja i prirodu i dosta vremena provodi u njoj, kroz brojne sadržaje koje i sama osmišljava. Skromna, kreativna, empatična djevojčica ne zaboravlja ni humanitarne akcije o kojima ne želi da se priča u medijima, jer ističe „da ona voli da pomaže kad god je u prilici“. Nebrojeno puta pomogla je i ranjenim pticama i životinjama u nevolji.

U susret 31. Konvenciji o pravima djeteta, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda – Ombudsman Crne Gore uz podršku UNICEF-a 2020. godine raspisao je konkurs “Imam nešto važno da ti kažem”. Promoteri dječijih prava nevladine organizacije „KOT-a“ Sara, Anja i Ivan uz podršku Nine Petković i Sergeja Ćetkovića osvojili su prvo mjesto za najkreativniju poruku “Zajedno do cilja, za škole bez nasilja”. Na literarnom konkursu posvećen vršnjačkom nasilju
inicijatorka je teme „Svako ima svoju priču“ na kojem su učestvovale osnovne škole Crne Gore.

Oprobala se i u dječijim pozorišnim predstavama, a prošle jeseni statirala je i u filmu američke produkcije. Provodeći dosta vremena u njoj, poslijednje dvije godine počela je fotografisati prirodu i njene stanovnike, ali za sada fotoaparatom koji nije profesionalan i ne može uhvatiti neke detalje koje bi ona voljela da sačuva od zaborava. Prvi put u svojstvu animatorke u prirodi i instruktorke u edukativnim aktivnostima oprobala se na ekološko – edukativnom kampu na Hajli – 2023.god. gdje je osmislila i uspješno realizovala „insektarijum“, kviz „O sovama CG“, radionicu „Dječija prava i obaveze“, prezentacije o pticama i biljkama CG. I dok su joj drugari od 7-11 godina tepali „Sarita“ u šetnji do planinarskom doma Grope naučilo se kako se beru, presuju i čuvaju biljke u herbarijumu, kako se pravi sok i čaj od ubranih ljekovitih biljaka. Za sada neće da otkrije što je sve pripremila za ovogodišnje druženje ni o kojoj planini se tačno radi, ali kaže da grupu koji će učestvovati na sportsko – rekreativnom kampu „Sovice“ od nje očekuju brojna iznenađenja.

„Bez obzira što me ne vežu lijepe uspomene za OŠ „Drago Milović“ nikad me u Tivtu nisu pozvali u Đački parlament i na neke manifestacije gdje treba da se čuju dječija prava, a ja sam srcem i porodično vezana za Tivat, kojeg predstavljam i van granica Crne Gore. Pozitivnim primjerom a uvažavajući različitosti nastavit ću se boriti za stvaranje bolje budućnosti sve djece. Imam dosta ideja kao i ostali Zlatni savjetnici, koje sam upoznala na kampu „Znam svoja prava“ koji se realizovao od 24. do 26. maja u Sutomoru. Mreža je formirana 2014. godine i mi smo četvrta generacija djece Crne Gore. Kampu su pored organizatora, predstavnika Zaštitnika ljudskih prava i sloboda CG – Ombudsman, prisustvovali i predstavnici škola iz kojih djeca dolaze i mi Zlatni savjetnici iz gradova Berana, Bara, Budve, Cetinja, Podgorice, Bijelog Polja, Kolašina i Mojkovca. Prvo naše okupljanje i druženje je bilo fantastično. Aktivnosti smo realizovali na interesantnim radionicama koje je vodila naša teta Duška Šljivančanin. Razmjenjivale su se ideje, proširivalo znanje iz oblasti Konvencije o pravima djeteta, ukazalo nam se i na važnosti fukcije koju obavljamo… a trenutke opuštanja ispunile su šetnje i nezaboravne žurke. Ovo je samo prvo u nizu druženja koje nam predstoji u naredne tri godine i nadam se da ćemo svojim članstvom u Mreži, jer smo tim koji obećava u predstojećem mandatu realizovati brojne aktivnosti“- istakla je Sara Markovski.

Izvor:radiotivat.com

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:28h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:22h

Magazin, top2

22.06.2024. u 11:04h

17.06.2024. u 19:10h

17.06.2024. u 19:10h

Skip to content