Sam u džungli 22 godine: Snimljen posljednji preživjeli član nestalog plemena

Radio Titograd

20.07.2018, 00:00h

< 1 min

Posljednji poznati preživjeli iz jednog amazonskog plemena koje su ubili farmeri uhvaćen je okom kamere nakon 22 godine otkako živi sam u džungli. Ovaj posljednji preživjeli poznat je i kao „Čovjek u rupi“, a snimili su ga na snimku vladini zvaničnici u brazilskoj Rondoniji.

Viđen je polugo kako cijepa drvo. Dio džungle gdje je viđen ima papagaje i kukuruz, a dom mu je napravljen od drveta.

 

 

Istraživači su ga prvi put ugledali u džungli 1996., a lice mi je snimljeno prvi put 1998. Misli se da tamo živi sam 22 godine, da mu je oko 50 godina i da vrijeme provodi loveći svinje, ptice i majmune pomoću luka i strijele, piše Guardian.

Istraživači vjeruju da je ostavljen sam kada su ostatak članova njegovog plemena ubili farmeri tokom napada. Funai, brazilska vladina agencija za domoroce, ima stroga pravila pri limitiranju interakcije sa izolovanim plemenima. Tako da ne znaju njegovo ime i koje je njegovo pleme bilo.

Njegovo ponašanje se motri još od 1996. godine, ali je snimljen samo jednom ranije – u brazilskom dokumentarcu Corumbiara iz 1998. Redovno se provjerava da li je živ, te ga pritom pronalaze kako kopa rupe u zemlji. Upravo zbog toga je i dobio nadimak. Razlog tome je, pretpostavlja se, da zarobi životinje ili da se sakrije.

Nevladina organizacija Survival International navodi da je uspio da se drži postrani i van civilizacije na svojoj zemlji koju žele mnogi grabljivci i farmeri. Iz agencije Funai navode da vjeruju da je u brazilskom Amazonu 113 plemena.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

23:23h

Titogradske vijesti, top2

30.03.2023. u 23:11h

Titogradske vijesti, top2

30.03.2023. u 21:15h

Skip to content